Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Λουδοβίκος των Ανωγείων: Ο χαΐνης (1990)

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, κατά κόσμον Γιώργος Δραμουντάνης (γενν. 1951), αποτελεί μιαν εντελώς ξεχωριστή περίπτωση τραγουδοποιού που ανέδειξε η δεκαετία του '80, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πολλά "παιδιά" του Μάνου Χατζιδάκι και ξεπήδησε μέσα από τις περίφημες Μουσικές Γιορτές των Ανωγείων, της ιδιαίτερης πατρίδας του Λουδοβίκου - ενός τόπου άλλωστε που μας χάρισε πληθώρα σπουδαίων μουσικών με κορυφαία την οικογένεια των Ξυλούρηδων - όπου ο μεγάλος συνθέτης παρουσίαζε από το 1979 και για κάμποσα καλοκαίρια σπουδαίες μουσικές εκδηλώσεις με τους πιο εκλεκτούς μουσικούς της εποχής υπό την καθοδήγησή του.
Η γνωριμία αυτή κάποια στιγμή απέφερε και τον πρώτο δισκογραφικό καρπό με τον κύκλο τραγουδιών "Μοιρολόγια" που εκδόθηκε το 1985 από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι, για να ακολουθήσει τρία χρόνια αργότερα κι ένας δεύτερος κύκλος στην ίδια δισκογραφική στέγη με τίτλο "Ο έρωτας στην Κρήτη ε'ιναι μελαγχολικός".
Η δεκαετία όμως του '90 είναι η εποχή που ο υπέροχος αυτός βάρδος των Ανωγείων, θαυμάσιος παραμυθάς και εξαιρετικός δεξιοτέχνης του μαντολίνου, μας χάρισε τις πιο ώριμες και ολοκληρωμένες δουλειές του που κατάφεραν να περάσουν στο ευρύτερο κοινό και να του δώσουν την ευκαιρία για ανοίγματα σε νέα μουσικά πεδία εμπλουτίζοντας τα χαρακτηριστικά κρητικά ηχοχρώματα που διακρίνουν το υλικό του, αλλά και σε συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες, κυρίως ερμηνευτές. 
Η αρχή έγινε το 1990 με τον κύκλο τραγουδιών "Ο χαΐνης", τίτλο που παραπέμπει σ' αυτόν τον ανυπότακτο λαϊκό ήρωα της Κρήτης που περιπλανιέται ελεύθερος και μακριά από τις καθημερινές συμβάσεις. Περιλαμβάνει εννιά τραγούδια κι ένα οργανικό θέμα, όλα σε μουσική, στίχους και ερμηνεία από τον Λουδοβίκο με εξαίρεση φυσικά τον "Όρκο της Αρετούσας" που προέρχεται από τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου, το εμβληματικό και διαχρονικό αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας, ενώ το τραγούδι "Το φως του φεγγαριού" έχει στίχους της Αντιγόνης Χαιρέτη" και το "Μήλο κόκκινο" στη δεύτερη στροφή του έχει στίχους του Μιχάλη Σταυρακάκη. Η μουσική αναβλύζει αρώματα της κρητικής παράδοσης και αποδίδεται με λιτή οργανική συνοδεία με επικεφαλής το μαντολίνο. Την ενορχήστρωση έκανε ο ίδιος ο Λουδοβίκος με τη σύμπραξη του Νίκου Κυπουργού. Στα φωνητικά συμμετέχει η εξαιρετική Δάφνη Πανουργιά. Το εξώφυλλο εικονίζει σύνθεση του Λουδοβίκου.

(c) CD | Σείριος/ΜΒΙ | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: