Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ερωτόκριτος: Οι λογισμοί είναι σαϊτιές (2004)

Η επίδραση του "Ερωτόκριτου" είναι διαρκής και διατρέχει όλο το φάσμα του νεότερου τραγουδιού μας, αλλά και της δισκογραφίας. Χθες αναφερθήκαμε σε μια σπουδαία συνεργατική προσέγγιση στο έργο που αποτυπώθηκε στο δίσκο "Τέσσερις δρόμοι για τον Ερωτόκριτο", όπου συνέπραξαν ο Ψαραντώνης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο Γιώργος Κουμεντάκης. 
Αυτή η προσπάθεια είχε και μιαν άγνωστη συνέχεια με μια νέα πολυσυμμετοχική εργασία πάνω στο κρητικό αριστούργημα που κυκλοφόρησε το 2004 από την FM Records με τίτλο: "Ερωτόκριτος: Οι λογισμοί είναι σαϊτιές". Η βασική διαφορά αυτής της δουλειάς από την προηγούμενη είναι ότι εδώ δεν έχουμε πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά εξολοκλήρου παραδοσιακό υλικό από την κρητική μουσική παράδοση προσαρμοσμένο στα επιλεγμένα αποσπάσματα από τον "Ερωτόκριτο", τα οποία είναι εμπλουτισμένα και με στίχους του Γιώργη Καρατζή από την ποιητική συλλογή "Διακρητικά" και του Μήτσου Σταυρακάκη από την ποιητική συλλογή "Στη δίνη των ανέμω"
Το υλικό επεξεργάστηκαν και ενορχήστρωσαν τρεις αξιόλογοι κρητικοί μουσικοί, ο Γιάννης Πολυχρονάκης που παίζει κρητική λύρα, ο Δημήτρης Σιδερής που τραγουδά και παίζει λαούτο, και ο Γιάννης Παπατζανής που επίσης τραγουδά και παίζει περσικό τόμπεκ. Μαζί τους συνεργάζονται παίζοντας διάφορα όργανα ή τραγουδώντας και οι: Διονύσης Βερβιτσιώτης, Κίκα Γεωργίου, Τάσος Μυσιρλής, Γιώργος Κυριακάκης και η Ιρλανδέζα Sheila Hannon.
Ο δίσκος είναι απολαυστικός και χορταστικός με συνολική διάρκεια πάνω από μία ώρα, καθώς περιλαμβάνει είκοσι ένα συνολικά κομμάτια κι έχει τη μορφή μουσικού κύκλου με έναν οργανικό πρόλογο κι έναν αντίστοιχο οργανικό επίλογο, ενώ τα δεκαέξι συνολικά τραγούδια διανθίζονται με τρεις ακόμη οργανικές γέφυρες.

(c) CD | FM Records | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: