Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Λουδοβίκος των Ανωγείων: Το μεϊντάνι (1993)

Συνεχίζοντας την όμορφη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι και πάντα φορτωμένος με τα πηγαία νάματα της κρητικής μουσικής παράδοσης και των παιδικών του βιωμάτων ανάμικτων με τα παραμύθια του τόπου του και της πλούσιας φαντασίας του, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ετοιμάζει το καινούργιο του υλικό που θα σχηματοποιηθεί σε ένα νέο κύκλο τραγουδιών, ο οποίος θα ηχογραφηθεί σε διάστημα ενός χρόνου, από το Μάη του 1992 ως τον Ιούλιο του 1993, οπότε και θα δισκογραφηθεί με τίτλο "Το μεϊντάνι", λέξη της κρητικής διαλέκτου (με τουρκική ρίζα) που σημαίνει πλατεία, δηλαδή το κεντρικό σημείο αναφοράς στη ζωή ενός χωριού.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα καλογραμμένα τραγούδια με κύριο στοιχείο τους τα κρητικά ηχοχρώματα και τις γοητευτικές μελωδίες που ντύνουν όμορφα τις μικρές ιστορίες που τις συνοδεύουν. Ο δημιουργός δείχνει ολοφάνερα ότι έχει κατακτήσει πλήρως την προσωπική του εκφραστική γλώσσα διανύοντας πλέον την πιο ακμαία φάση της καριέρας του. Τραγούδια που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και παραμυθοτράγουδα, όπως το "Χρώμα της αγάπης", "Παρέτρα έρως αρανί", "Ανθοχαμόγελο", "Ένα αηδόνι ξεχασμένο", "Σ' το 'πα μια", "Αρχαία νύμφη" και "Λευκό τραγούδι", αποτελούν μικρά διαμάντια λυρικής ευαισθησίας. Κορυφαίο όλων, νομίζω, το "Παρέτρα έρως αρανί" με τον αινιγματικό τίτλο που παραπέμπει στην κρητική ντοπιολαλιά και δηλώνει ένα είδος ευχής για την αναζήτηση του χαμένου έρωτα. Το τραγούδι "Ανθοχαμόγελο" έχει στίχους του Διονύση Φρυσάλη και το ερμηνεύει η υπέροχη υψίφωνος Δάφνη Πανουργιά, η οποία αποδίδει επίσης τα τραγούδια "Ένα αηδόνι ξεχασμένο" και "Αρχαία νύμφη". Στα φωνητικά συμμετέχει και η Ελισάβετ Καρατσόλη.
Ο δίσκος αποτελεί παραγωγή του Μύλου της Θεσσαλονίκης κι εκδόθηκε πάλι από τον Σείριο. Το εξώφυλλο σχέδιασε ο ίδιος ο Λουδοβίκος.

(c) CD | Mύλος/Σείριος | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: