Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Φοίβος Δεληβοριάς: Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία (1995)

Μετά το εφηβικό του ξεπέταγμα με την πρωτόλεια εργασία του "Η παρέλαση" που είχε εκδοθεί το 1989 από τον Σείριο με προσωπική ευθύνη του Μάνου Χατζιδάκι, ο νεαρός τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς χρειάστηκε μια περίοδο περισυλλογής μέχρι να επανακάμψει στη δισκογραφία, έτοιμος πλέον και ώριμος για μια δυναμική καριέρα, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το 1995 λοιπόν επανεμφανίζεται με φρέσκο υλικό που εκδόθηκε από την ΑΚΤΗ και αποτελεί ουσιαστική την πρώτη επίσημη προσωπική του δουλειά, με την οποία καταφέρνει να κάνει αμέσως αισθητή την παρουσία του και κάμποσα από τα τραγούδια του να περάσουν σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο δίσκος έχει τον περιπαικτικό τίτλο "Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία", ο οποίος, σε συνδυασμό με την ανάλογου ύφους φωτογραφία του στο εξώφυλλο που τον δείχνει να ρεμβάζει ανέμελος στα χόρτα, φανερώνει εν πολλοίς και το ύφος των τραγουδιών του που περιπαίζουν ανελέητα τα κοινωνικά στερεότυπα εμποτισμένα πάντα με έντονες βιωματικές αναφορές και παιδικές ερωτικές του φαντασιώσεις.
Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχώρισε αμέσως η όμορφη "Μπόσα νόβα του Ησαΐα", τραγούδι εμβληματικό του Δεληβοριά που θα λειτουργήσει και ως αρχετυπική βάση για πολλά μελλοντικά του τραγούδια. Ακούστηκαν επίσης αρκετά και τα "Αφού δε μ' αγαπάς" και "Η Κική κάθε βράδυ...", ενώ στο φινάλε έχουμε την τρυφερή μπαλάντα "Ο ταχυδρόμος" αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι ως φόρο τιμής στον μεγάλο του μέντορα.
Σημειώνω ότι στο τραγούδι "Όρκος" συμμετέχει η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ υπάρχει και μια εντυπωσιακή έκτακτη συμμετοχή: Είναι ο μεγάλος κωμικός μας Θανάσης Βέγγος που συμμετέχει στο τραγούδι "Το 'πα, το 'κανα" ως ...ράπερ!

(c) CD | AKTH | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: