Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Λουδοβίκος των Ανωγείων: Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι (1999)

Η γόνιμη δεκαετία του '90 κλείνει πολύ όμορφα για τον Λουδοβίκο των Ανωγείων με έναν ακόμη υπέροχο κύκλο τραγουδιών που κυκλοφόρησε το 1999 από τη Lyra πλέον, όπου θα βρει την καινούργια του στέγη και θα παραμείνει για πολλά χρόνια στη συνέχεια. Ο δίσκος έχει τον ποιητικό τίτλο "Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι" κι ο ίδιος σπεύδει να μας δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις: "Όταν λέμε το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι, είναι σαν να αποκαθιστούμε το κύρος της αμφιβολίας. Στην Κρήτη οι βοσκοί λένε ότι το όχι είναι αρσενικό και το ναι θηλυκό, που θα πει ότι ερωτεύονται...".
Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες δουλειές του Λουδοβίκου που περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια, πάντα στο οικείο και αναγνωρίσιμο ύφος του, άλλοτε με ευθείες αναφορές στην κρητική παράδοση, όπως το διασκευασμένο παραδοσιακό "Μάνα και γιος" ή το οργανικό "Υάκινθος" που είναι αφιερωμένο στον ομώνυμο άγιο της αγάπης που γιορτάζεται στην Κρήτη κάθε καλοκαίρι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, κι άλλοτε με "έντεχνες" μελωδικές στιγμές ή χορευτικά θέματα. Μερικά τραγούδια είναι πανέμορφα, όπως τα: "Μέρυλ", "Επέτειος", "Μήδεια", "Η χαρτορίχτρα" και φυσικά το ομότιτλο που κλείνει όμορφα το δίσκο. 
Βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών είναι πάντα ο Λουδοβίκος, αλλά συμμετέχουν επίσης η Νένα Βενετσάνου, η Μελίνα Κανά, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μανώλης Λιδάκης και η Μαριστέλλα Τζανουδάκη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο πιανίστας Θοδωρής Κοτεπάνος. Αυτή τη φορά το εξώφυλλο δεν σχεδιάστηκε από το Λουδοβίκο, αλλά κοσμείται από πίνακα του Κρητικού ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη που φτιάχτηκε ειδικά για το δίσκο.

(c) CD | Lyra | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: