Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Νίκος Μαμαγκάκης: Μικρό έπος για τον Ανδρέα Ροδινό (1999)

Πριν από 90 χρόνια ακριβώς, στις 9 Φεβρουαρίου 1934, έφυγε από τη ζωή νεότατος, μόλις στα 22 του χρόνια, ο θρυλικός Ρεθυμνιώτης λυράρης Ανδρέας Ροδινός (1912-1934), πρώτος εξάδελφος του Νίκου Μαμαγκάκη, διάσημος στην εποχή του σε ολόκληρη την Κρήτη, αφού στα λιγοστά χρόνια της ενεργού παρουσίας του πρόλαβε να γυρίσει ολόκληρο το νησί παίζοντας στα γλέντια και τα πανηγύρια κάθε χωριού και μάλιστα μας άφησε και κάποιες ηχογραφήσεις για δίσκους γραμμοφώνου με κρητικά χορευτικά θέματα.
Ο μεγάλος συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, ως γνωστόν, έχει εντρυφήσει βαθιά στη μουσική της Κρήτης και οι επιστροφές του στις κρητικές ρίζες διατρέχουν όλο το έργο του, πάντα με φρέσκια και αναδημιουργική αντίληψη. Στο κλείσιμο λοιπόν του αιώνα αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον μυθικό λυράρη και ξάδελφό του συνέθεσε ένα σημαντικό έργο με τίτλο "Μικρό έπος για τον Ανδρέα Ροδινό" που κυκλοφόρησε σε διπλό ψηφιακό δίσκο το 1999 από τη Sony Music. Ο πρώτος δίσκος περιλαμβάνει τις τέσσερις συνολικά αυθεντικές ιστορικές ηχογραφήσεις του 1933 που μας κληροδότησε ο Ροδινός. Πρόκειται για τους χορούς: Αποκορωνιώτικος συρτός, Κισσαμίτικος συρτός, Ρεθεμνιώτικος συρτός και Ρεθεμνιώτικο πεντοζάλι. Λύρα παίζει φυσικά ο Ανδρέας Ροδινός, ενώ τον συνοδεύει στο λαούτο ο στενός συνεργάτης του Γιάννης Μπερνιδάκης ή Μπαξές.
Ο δεύτερος δίσκος της έκδοσης περιέχει εξολοκλήρου πρωτότυπο υλικό που συνέθεσε ο Νίκος Μαμαγκάκης σε μορφή πολυμερούς σουίτας, όπου εναλλάσσονται επεξεργασμένοι παραδοσιακοί χοροί, πρωτότυπα τραγούδια και εμπνευσμένα αυτοσχεδιαστικά χορευτικά μέρη λόγιου ύφους με σόλο όργανα, όπως μαντολίνο, κλαρίνο, κιθάρα, βιολοντσέλο και πιάνο. Οι στίχοι των δέκα τραγουδιών έχουν επιλεγεί από ιστορικά στιχουργήματα που γράφτηκαν με αφορμή το θάνατο του Ροδινού από την Αφροδίτη Μαμαγκάκη, μητέρα του συνθέτη, τον Γιώργο Καλομενόπουλο και τον Συμεών Καπετανάκη, καθώς και από τη νεότερη συνεργάτιδα του συνθέτη Αθηνά Καραταράκη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και κατάλληλα αποσπάσματα από την "Ερωφίλη" και την "Πανώρια" του Γεώργιου Χορτάτση (1550-1610), εμβληματικής μορφής της ακμαίας Κρητικής Σχολής του 16ου αιώνα. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Μανώλης Λιδάκης, ο Ορφέας Περίδης, η Σαβίνα Γιαννάτου και η Σοφία Παπάζογλου.

(c) 2CD | Sony/ΑΚΤΗ | 1999 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: