Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Αρχείο Ραδιοφώνου: Όργανα και οργανοπαίκτες (1999)

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 η Ελληνική Ραδιοφωνία επί διεύθυνσης του Γιάννη Τζαννετάκη δημιούργησε τη δισκογραφική ετικέτα Αρχείο Ραδιοφώνου, μέσω της οποίας εξέδωσε μια πολυσήμαντη σειρά με αρχειακό υλικό ηχογραφήσεων που διατηρούσε στα συρτάρια της επί δεκαετίες από τις αμέτρητες κατά καιρούς εκπομπές της, όπου παρήλασαν όλες οι μεγάλες μουσικές και πνευματικές προσωπικότητες του τόπου. Η σειρά αυτή λοιπόν επανέφερε στο προσκήνιο αυθεντικές εκτελέσεις μουσικών κάθε κατηγορίας, από τη λόγια (Σκαλκώτας, Μητρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Καζάσογλου, Βισβάρδης κ.ά.) ως την παλιά επιθεώρηση, τα κλασικά Τρίο του '50, τους μεγάλους "έντεχνους" συνθέτες μας (Κατά Σαδδουκαίων), τα τρία πρώτα φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού (1959-1961), τη φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη, αλλά και το θέατρο, τον ποιητικό και πολιτικό λόγο και βεβαίως την παραδοσιακή μας μουσική.
Από την ειδική λοιπόν κατηγορία της παραδοσιακής μουσικής εκδόθηκαν τρεις συνολικά ψηφιακοί δίσκοι, από τους οποίους ο δεύτερος είχε τον ειδικότερο τίτλο "Όργανα και οργανοπαίκτες" και κυκλοφόρησε το 1999. Πρόκειται για αυθεντικές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους στα στούντιο της Ελληνική Ραδιοφωνίας με τη συμμετοχή κορυφαίων οργανοπαικτών της παραδοσιακής μας μουσικής. Η επιλογή του υλικού έγινε από τον συνθέτη και μουσικό ερευνητή Γιώργο Ε. Παπαδάκη με γνώμονα την αντιπροσωπευτική παρουσίαση ήχων και οργάνων από κάθε γωνιά του ελληνισμού, όπως: Ήπειρος, Κρήτη, Πελοπόννησος, Εύβοια, Ξηρόμερο, Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Ανατολική Θράκη, Ικόνιο, Μικρά Ασία. 
Τα επιλεγμένα όργανα είναι: Κλαρίνο, φλογέρα, βιολί, λαούτο, κρητική και ποντιακή λύρα, μαντολίνο, τσαμπούνα, σαντούρι, γκάιντα, ακορντεόν και ταμπουράς. Τα ερμηνεύουν εμβληματικοί σολίστες και ιστορικά ονόματα του παραδοσιακού μας τραγουδιού, όπως: Βασίλης Σούκας και Πέτρος Χαλκιάς (κλαρίνο), Γιώργος Κόρος (βιολί), Αριστείδης Μόσχος (σαντούρι), Μιχάλης Σταυρακάκης (λαούτο και μαντολίνο), Λάζαρος Κουλαξίζης (ακορντεόν), Χαράλαμπος Γιαννόπουλος (φλογέρα), Χρήστος Ζώτος (λαούτο), Δημήτρης Πασπαράκης (κρητική λύρα), Νίκος Παπαβραμίδης (ποντιακή λύρα), Θεολόγος Γρίλλης (τσαμπούνα), Θόδωρος Κεκές (γκάιντα) και Χρήστος Κωνσταντίνου (ταμπουρά).
Το πολύτικο ηχητικό υλικό συνοδεύεται από πολυσέλιδο δίγλωσσο βιβλιαράκι με επεξηγηματικά κείμενα που καθιστούν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την ακρόαση των ιστορικών αυτών ηχογραφήσεων.


(c) CD | ΕΡΤ Α.Ε./ΕΡΑ | 1999 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Leonidas είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για το το πολύτιμο ηχητικό υλικό αλλά και για το πολύτιμο πολυσέλιδο δίγλωσσο βιβλιαράκι!!!!

NOCTOC είπε...

Ευχαριστούμε. Και άλλα παραδοσιακά σας παρακαλώ!