Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Λουδοβίκος των Ανωγείων: Μοιρολόγια (1985)

Μιας και μιλήσαμε χθες για τα Ανώγεια της Κρήτης με αφορμή τα Υακίνθεια, ας σταθούμε λίγο παραπάνω στον ευλογημένο αυτό τόπο κι ας μιλήσουμε για το ξεκίνημα ενός εκλεκτού του τέκνου που εδώ και χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης τραγουδοποιίας μας.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων λοιπόν, κατά κόσμον Γιώργος Δραμουντάνης, γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1951, αλλά από το 1971 ζει μόνιμα στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο ποτέ να έχει χάσει την επαφή του με τη γενέθλια γη, έναν τόπο χαρισματικό που έδωσε πάμπολλα σημαντικά ονόματα σπουδαίων μουσικών που λάμπρυναν την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης με προεξάρχουσα φυσικά την μεγάλη οικογένεια των Ξυλούρηδων. Πολυσύνθετη καλλιτεχνική φύση, συνθέτης, στιχουργός και ζωγράφος με αμέτρητες ζωντανές εμφανίσεις στο ενεργητικό του σε κάθε ελληνική γωνιά ερμηνεύοντας με τη ζεστή κι εκφραστική του φωνή πρωτότυπα και παραδοσιακά τραγούδια με απαραίτητη πάντα τη συνοδεία του μαντολίνου του. 
Ο Μάνος Χατζιδάκις στάθηκε ο πρώτος μουσικός του μέντορας. Ο γενναιόδωρος και οξυδερκής αυτός άνθρωπος διέκρινε αμέσως το ξεχωριστό ταλέντο του νεαρού Ανωγειανού την εποχή που διοργάνωνε τον περίφημο Μουσικό Αύγουστο των Ανωγείων στα πρώτα χρόνια του '80. Έτσι φτάσαμε στην έκδοση του πρώτου προσωπικού δίσκου του Λουδοβίκου που κυκλοφόρησε το 1985 από τον Σείριο σε παραγωγή του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο "Μοιρολόγια". Πρόκειται για έναν γοητευτικό κύκλο δέκα χαμηλόφωνων τραγουδιών εμπνευσμένων από βιωματικές στιγμές μέσα από τη ζωή του χωριού του δημιουργού. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζιδάκις, "...οι γυναίκες στ' Ανώγεια δεν μοιρολογάνε τυπικά, ιεροτελεστικά σε φόρμες δοσμένες από το παρελθόν. Κείνη την ώρα που θρηνούν, εκφράζονται συγχρόνως, όπως εκφράζονται όταν κεντάνε σιωπηλές τ' απογεύματα σαν δύει ο ήλιος ή όταν δίνουν πρωινό φιλί στο γιο τους που πάει να βοσκήσει...". Γιαυτό και τα μοιρολόγια του Λουδοβίκου δεν περιέχουν κλαψουρίσματα και θρήνους με μακρόσυρτες κραυγές, αλλά καταγράφουν με απέραντη λυρική ευαισθησία τον φυσικό πόνο της μάνας, της γυναίκας ή της αδελφής για το θάνατο κάποιου άνδρα ή παλικαριού με μιαν απέριττη ποιητική γλώσσα πλημμυρισμένη με τοπικούς ιδιωματισμούς μαζί με τη συναρπαστική μελωδική συνοδεία του μαντολίνου.
Η έκδοση του Σείριου είναι πολύ επιμελημένη με προσεγμένο ένθετο φυλλάδιο που περιέχει ένα ιδιαίτερα θερμό σημείωμα του Μάνου Χατζιδάκι για τον νέο τραγουδοποιό, καθώς και τους στίχους όλων των τραγουδιών συνοδευόμενους μάλιστα από μικρά επεξηγηματικά σχόλια μαζί με ένα αλφαβητικό λεξιλόγιο που ερμηνεύει τους πάμπολλους κρητικούς ιδιωματισμούς των στίχων. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης.

(c) CD | Σείριος | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: