Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Λίνος Κόκοτος: Τραγούδια από τις 45 στροφές & συμμετοχές (1966-1979)

Πριν από λίγες ημέρες ο Λίνος Κόκοτος έκλεισε τα 79 του χρόνια και βαδίζει πλέον αισίως στο 80ο έτος της ζωής του παραμένοντας πάντα ενεργός στη δισκογραφία μετά από σχεδόν 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Είναι από τους ελάχιστους δημιουργούς που ξεπήδησαν από τη στέγη του Αλέκου Πατσιφά στη Lyra της δεκαετίας του '60 μέσα από τον ανθόκηπο του Νέου Κύματος, δίπλα στον Γιάννη Σπανό και τον Νότη Μαυρουδή, και κατάφεραν να σταθούν στην πρώτη γραμμή ακόμη κι όταν το μουσικό εκείνο ρεύμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του. 
Η πρώτη του εμφάνιση σημειώθηκε το 1966 με το κλασικό πλέον "Μικρό παιδί" που ερμήνευσε αξεπέραστα ο Γιώργος Ζωγράφος συνεργαζόμενος για ένα διάστημα σχεδόν αποκλειστικά με τον στιχουργό Αργύρη Βεργόπουλο. Η πρώτη δημιουργική φάση της συνεργασίας του με τη Lyra ολοκληρώθηκε το 1973 και απέφερε τρεις σπουδαίους κύκλους τραγουδιών, "Οι ώρες" (1969), "Ο κήπος" (1971), "Το θαλασσινό τριφύλλι" (1972). Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Columbia, όπου ηχογράφησε άλλους δύο σημαντικούς κύκλους: "Αποχαιρετισμός" (1975), "Τα αντιπολεμικά" (1978). Συνέχισε να παρουσιάζει ολοκληρωμένες δουλειές και στα κατοπινά χρόνια, αν και σταδιακά τα μουσικά γούστα του κοινού μάλλον δεν στάθηκαν φιλικά με τη λιτή μελωδική γραφή του συνθέτη κι έτσι η παρουσία του πλέον περνούσε σχεδόν απαρατήρητη.
Από την αρχή της καριέρας του πάντως ο Λίνος Κόκοτος ηχογράφησε και κάμποσα ανεξάρτητα τραγούδια για τις 45 στροφές ή για προσωπικούς δίσκους διαφόρων τραγουδιστών. Από την περίοδο 1966-1979, πριν πάψει να υφίσταται ο δισκογραφικός φορέας των 45 στροφών, υπάρχουν δεκάδες τέτοιες ηχογραφήσεις, διάσπαρτες οι περισσότερες σε δίσκους των βασικών του ερμηνευτών, δηλαδή του Γιώργου Ζωγράφου, του Γιάννη Πουλόπουλου, του Μιχάλη Βιολάρη, της Ρένας Κουμιώτη και του Δημήτρη Ζευγά. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '70 αρκετά τραγούδια του εντοπίζονται στους δίσκους "Πες μου" (1977) της Βασιλικής Λαβίνα και "Άιντε και φύγαμε" (1979) της Ελένης Βιτάλη.
Όλο αυτό το υλικό λοιπόν συγκέντρωσα σ' αυτή την αφιερωματική συλλογή για τον αγαπημένο συνθέτη παραλείποντας όσα τραγούδια, αν και πρωτοκυκλοφόρησαν στις 45 στροφές, ενσωματώθηκαν στη συνέχεια στους προσωπικούς δίσκους του συνθέτη. Η περίοδος της Lyra (1966-1973) είναι αυτή που μας έδωσε τα περισσότερα τραγούδια, συνολικά 21. Ανάμεσά τους και το υπέροχο "Τούτο το πρωί" που συμπεριλήφθηκε και στις δύο γνωστές του εκτελέσεις που ηχογραφήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, μία με τον Γιώργο Ζωγράφο και μία με τον Μιχάλη Βιολάρη.


(c) CD/LP Collection | Lyra, EMI | 1966-1979 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: