Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Αντώνης Καλογιάννης: Μικρά ερωτικά (1984)

Μετά τον πετυχημένο δίσκο "Τα σημερινά" (1981), με τον οποίο ο Αντώνης Καλογιάννης άνοιξε τη δεκαετία του '80 δείχνοντας το σαφή προσανατολισμό του προς ένα πιο εμπορικό τραγούδι με κυρίαρχη την ερωτική θεματολογία, ακολούθησε η συμμετοχή του στον σπουδαίο ποιητικό δίσκο "Μικραίνει ο κόσμος" (1982) του Σταύρου Κουγιουμτζή κι αμέσως μετά η αποκλειστική του συνεργασία με τον Δημήτρη Λάγιο που απέφερε τον κύκλο τραγουδιών "Εδώ που γεννηθήκαμε" (1983).
Το 1984 ήρθε ο δεύτερος μεγάλος εμπορικός του σταθμός με το άλμπουμ "Μικρά ερωτικά" που έγινε αμέσως χρυσό και ανέδειξε μερικές μεγάλες και πολυτραγουδισμένες επιτυχίες. Από τα δέκα τραγούδια του δίσκου τα εννέα έχουν μουσική του Μάριου Τόκα και στίχους του στενού του συνεργάτη (και ποιητή) Σαράντη Αλιβιζάτου, ενώ ο δίσκος κλείνει με ένα τραγούδι του Δημήτρη Λάγιου, κάτι σαν ένα υπόλοιπο από τη συνεργασία της προηγούμενης χρονιάς. 
Όλο το δίσκο διατρέχει μια χαμηλόφωνη μελωδική γραμμή που υπηρετείται ιδανικά από την εκφραστική φωνή του ερμηνευτή. Η αρχή γίνεται μ' έναν όμορφο ερωτικό διάλογο ("Σ' αγαπώ"), όπου συμμετέχει εκτάκτως και η Μαρινέλλα, η οποία συνοδεύει επίσης τον Καλογιάννη και στο θαυμάσιο "Δεν κλαίω" που αποτελεί μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου. Αν η παρουσία του ποιητή ξενίζει ή εκπλήσσει κάποιους, θυμίζω ότι ο συνθέτης λίγα χρόνια νωρίτερα (1981) μας είχε δώσει έναν ολόκληρο δίσκο ("Πικραμένη μου γενιά") αποκλειστικά με μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.
Η κορύφωση ωστόσο του δίσκου έρχεται με την τρυφερή μπαλάντα "Αννούλα του χιονιά", ένα πολύ όμορφο τραγούδι και μια από τις κορυφαίες ερμηνευτικές στιγμές στην καριέρα του Αντώνη Καλογιάννη.

(c) CD | Polydor | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: