Ρεθυμνιώτης ήταν ο θρυλικός προπολεμικός λυράρης Ανδρέας Ροδινός, για τον οποίο μιλήσαμε χθες. Ρεθυμνιώτης επίσης κι ο κορυφαίος συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Ευκαιρία σήμερα να αναφερθούμε (και πάλι) στον πιο σημαντικό Ρεθυμνιώτη λυράρη της μεταπολεμικής περιόδου, τον υπέροχο Κώστα Μουντάκη που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1926, κι έφυγε από τη ζωή το 1991 έχοντας αφήσει μια πλούσια δισκογραφική παρακαταθήκη από το 1950 που παρουσίασε την πρωτόλεια ηχογράφησή του ("Συρτός νέος Καστελιανός") κι από το 1966 και μετά, όταν άρχισε να ηχογραφεί μεγάλους δίσκους για τις 33 στροφές. Συχνά μάλιστα οι δίσκοι του ξέφευγαν από την τυπική συλλογή κρητικών σκοπών και τραγουδιών και λειτουργούσαν ως αυτοτελείς θεματικοί κύκλοι, όπως: "Η μάχη της Κρήτης" (1970), "Αναφορά στον Καζαντζάκη" (1976) και "Κρητική Αναγέννηση" (1983).
Το 1964 λοιπόν από την Odeon ο Κώστας Μουντάκης παρουσίασε ένα δισκάκι 45 στροφών σε μορφή extended με γενικό τίτλο "Η Κρήτη και τα ένδοξα παιδιά της" εμπνευσμένο από τους δυο μεγάλους Βενιζέλους, τον Ελευθέριο και τον Σοφοκλή, που γεννήθηκαν στην Κρήτη και διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας. Περιλαμβάνονται τέσσερα αφιερωματικά τραγούδια: Βενιζέλε εθνοπατέρα μας, Ο Ύμνος της Κρήτης, Αετόπουλα απ' τον Ομαλό, Λεβεντογέννα Κρήτη μας. Ο λόγος έχει αναπόφευκτα έναν επικό τόνο, ενώ η μουσική είναι εμποτισμένη με τα κρητικά χρώματα της λύρας του Μουντάκη, ο οποίος επίσης τραγουδά συνοδευόμενος από χορωδιακό σχήμα με την Αγγελική Μουντάκη και τη Χρυσάνθη Βαρούχα. Στο λαούτο συνοδεύει ο Δημήτρης Τσαγκαράκης, ενώ πιάνο και καμπάνα παίζει ο Σπύρος Περιστέρης.
(c) Vinyl 45'' ext. | Odeon |1964 | Πηγή: Πέρδικες.../d58
1 σχόλιο:
Εύγε σου φίλε μερακλη της μουσικής για τις πολύτιμες πληροφορίες σου Την Καλημέρα μου από ένα καλλιτέχνη κρητικής μουσικης
Δημοσίευση σχολίου