Οι εξαιρετικά υψηλής επιστημονικής και αισθητικής αρτιότητας Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης που δραστηριοποιήθηκαν επί μία εικοσαετία (1988-2008) απέφεραν μια πολύτιμη σοδειά πολυσήμαντων ηχογραφημάτων με επίκεντρο την ανάδειξη των θησαυρών της παραδοσιακής μας μουσικής (Κρήτη, Μακεδονία, Θράκη, Λέσβος, Σάμος), αλλά και με ευρύτερα ενδιαφέροντα που κάλυψαν και το χώρο του "έντεχνου" τραγουδιού ("Λόγος μουσικός"), αλλά και της θρησκευτικής μουσικής (Χορός Βατοπεδινών Πατέρων: Μέγα Σάββατον, Άγιον Πάσχα).
Οι υπ' αριθμό 9 και 10 δίσκοι της μεγάλης αυτής εκδοτικής προσπάθειας είναι αφιερωμένοι στη μουσική της Λέσβου κι εκδόθηκαν το 1997 με τίτλο Λέσβος Αιολίς και διευκρινιστικό υπότιτλο Τραγούδια και χοροί της Λέσβου, πάντα με την υποδειγματική επιμέλεια του μουσικολόγου Νίκου Διονυσόπουλου και τη σύμπραξη στην παραγωγή της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έκδοση περιλαμβάνει δεκάδες ηχογραφήματα που καταγράφηκαν κατά το διάστημα 1974-1996 από τετραμελή ερευνητική επιτροπή αποτελούμενη από τους Νίκο Διονυσόπουλο, Γιώργο Νικολακάκη, Ζωή Μάργαρη και Άντα Χατζηγεωργίου. Το ένθετο ογκωδέστατο δίγλωσσο βιβλιαράκι των 330 σελίδων περιλαμβάνει επιστημονικά κείμενα του Νίκου Διονυσόπουλου και της Ζωής Μάργαρη, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια υπογράφει ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας Γρηγόρης Σηφάκης.
Τα ηχογραφήματα που περιλαμβάνονται στην έκδοση συγκεντρώθηκαν μετά από πολυετείς και αλλεπάλληλες επισκέψεις της τετραμελούς ερευνητικής ομάδας στο νησί, όπου πραγματοποιούσε επιτόπια έρευνα, κατέγραφε συνεντεύξεις με παλιούς μουσικούς και εκατοντάδες ηχογραφήσεις ανασύροντας μάλιστα και έντυπο αρχειακό υλικό από τον παλιό τοπικό τύπο. Το ηχογραφημένο υλικό περιλαμβάνει σκοπούς και τραγούδια που σχετίζονται με τον κύκλο της ζωής και του χρόνου, συχνά μάλιστα μέσα από πολλαπλές καταγραφές του ίδιου υλικού από διαφορετικούς μουσικούς. Το ογκώδες αυτό υλικό αναγκαστικά περιορίστηκε δραστικά, χωρίς βέβαια να χάνει το στοιχείο της αναλογικής αντιπροωπευτικότητας, ώστε να καταστεί εκδόσιμο σε 47 ηχογραφήματα που διασώζουν τις παλιότερες και αυθεντικότερες εκφράσεις του Λεσβιακού πληθυσμού, όπου είναι εμφανείς οι αναπόφευκτες επιρροές από τα κοντινά Μικρασιατικά παράλια (Αϊβαλί, Σμύρνη) τόσο στο μελωδικό και ρυθμικό επίπεδο, όσο και στην ποικιλία των μουσικών οργάνων.
(c) 2CD | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης | 1997 | Πηγή: d58
2 σχόλια:
Φανταστικές συλλογές και αυτή και της Καραθανάση και έχω και μία του Αηδονίδη. Αν τις βρείτε αγοράστε τις - τα συνοδευτικά είναι πολύτιμα. Ευχαριστούμε Δισκοβόλε!
Ευχαριστούμε.
Δημοσίευση σχολίου