Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Μάνος Χατζιδάκις: Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά (1988)

Μέσα στις πολύπλευρες δραστηριότητες του Μάνου Χατζιδάκι (μουσική, θεατρικές παραστάσεις, Τρίτο Πρόγραμμα, Μουσικοί Αγώνες της Κέρκυρας, Μουσικός Αύγουστος στα Ανώγεια, Το Τέταρτο, Ορχήστρα των Χρωμάτων κ.ά) ξεχωριστή θέση κατέχει βεβαίως η δημιουργία της δισκογραφικής εταιρείας Σείριος το 1985, μέσω της οποίας για μια δεκαετία περίπου (ως το θάνατό του) εξέδωσε και δικές του δουλειές, αλλά κυρίως πρωτόλειες εργασίες εκλεκτών πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών που ο ίδιος ξεχώριζε για το ταλέντο τους μέσα από πλήθος νέων δημιουργών εκτιμώντας ότι άξιζαν μια ευκαιρία τέτοιες δουλειές που κινούνταν έξω από τους ανελέητους κανόνες του εμπορίου. Μάλιστα η εταιρεία επέζησε και μετά τη φυσική απουσία του ιδίου συνεχίζοντας το δρόμο που εκείνος είχε χαράξει.
Το χειμώνα του 1987-1988 ο Σείριος είχε αναλάβει τη διοργάνωση μιας σειράς μουσικών προγραμμάτων που διηύθυνε μουσικά ο Μάνος Χατζιδάκις στη μπουάτ Σείριος (Ζουμ) στην Πλάκα, όπου κάθε φορά παρουσίαζε καινούργιους καλεσμένους από το νέο αίμα του ελληνικού τραγουδιού με μικρές εξαιρέσεις. Εκεί λοιπόν πρωτοακούστηκε κι ένα καινούργιο τραγούδι του συνθέτη σε στίχους του Νίκου Γκάτσου με τίτλο "Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά" με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα που αποτέλεσε και τη βάση για την αυτοτελή έκδοση του Σείριου «Το ελληνικό πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα» (1988).
Από τη σειρά λοιπόν αυτή των πέντε συνολικά μουσικών παραστάσεων παρήλασαν δεκάδες καλλιτέχνες, οι περισσότεροι στις αρχές ακόμη της σημαντικής μετέπειτα καριέρας τους, όπως: Βασίλης Λέκκας, Έλλη Πασπαλά, Ηλίας Λιούγκος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μελίνα Τανάγρη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αδελφοί Κατσιμίχα, Δυνάμεις του Αιγαίου, Αλίκη Καγιαλόγλου, Νίκος Παπάζογλου, Νένα Βενετσάνου, Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ανδρέας Καρακότας κ.ά. Μαζί με τους καινούργιους και επιλεγμένα ονόματα της παλιότερης γενιάς, όπως ο Νότης Μαυρουδής, η Δήμητρα Γαλάνη, η Αφροδίτη Μάνου και ο Νίκος Ξυδάκης. Ξεχωριστές εμφανίσεις στον ίδιο χώρο πραγματοποίησαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου και ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Αυτό το υπέροχο ζωντανό πρόγραμμα πρωτοεκδόθηκε το 1988 σε τριπλό δίσκο 33’ στροφών από τον Σείριο, που στην ψηφιακή του επανέκδοση περιορίστηκε σε διπλό δίσκο με 33 συνολικά τραγούδια. Τίτλος της έκδοσης: «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά». Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου για το ομώνυμο τραγούδι ανάγουν την έμπνευσή τους στον μεγάλο Ισπανό ποιητή Federico Garcia Lorca, το έργο του οποίου άλλωστε ο ίδιος μετέφερε αριστοτεχνικά στην ελληνική γλώσσα. Σχετικά σημειώνει ο Μάνος Χατζιδάκις: «...Ο Λόρκα μας προτείνει μέσα στη νύχτα τον Σείριο. Το Άλφα του Μεγάλου Κυνός, το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, που το όνομά του σημαίνει “φωτεινός”... Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά, όπως το είπε ο Λόρκα. Οι εχθροί και οι εγωπαθείς εξορίζονται. Γιατί όπου υπάρχουνε παιδιά, υπάρχουμε Εμείς…».


(c) 2CD | Σείριος | 1988 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: