Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Υακίνθεια: Ο Χορός της Πέτρας (2001)

14 Φεβρουαρίου σήμερα και γιορτάζουν οι απανταχού ερωτευμένοι τιμώντας τον ρωμαιοκαθολικό Άγιο Βαλεντίνο, όπως επιτάσσουν πρωτίστως οι καταναλωτικοί κανόνες της αγοράς. 
Το 1998 ωστόσο ο Ανωγειανός τραγουδοποιός Λουδοβίκος των Ανωγείων είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός ελληνικού αντι-Βαλεντίνου προτείνοντας ως καταλληλότερο άγιο τον καθ' ημάς Άγιο Υάκινθο από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Για το σκοπό αυτό άλλωστε χτίστηκε στα Ανώγεια αφιερωματικός ναΐσκος κοντά στο πανέμορφο πέτρινο θέατρο σε υψόμετρο 1260 μέτρων πάνω στον Ψηλορείτη, όπου τελούνται κάθε καλοκαίρι εορταστικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έχουν πλέον καθιερωθεί σε ετήσια βάση με την ονομασία Υακίνθεια
Κάθε χρόνο λοιπόν συγκεντρώνονται στο υπέροχο αυτό τοπίο εκατοντάδες καλλιτέχνες, αλλά και επιστήμονες, αθλητές και σπουδαστές απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας διάφορες θεματικές ενότητες με μουσικά, χορευτικά, ποιητικά και διαγωνιστικά δρώμενα πάνω στη βασική ιδεολογική αντίληψη της διασύνδεσης αρχέγονων τελετουργιών αφιερωμένων στο θεό Δία που ανατράφηκε σ' αυτά τα μέρη με νεότερα χριστιανικά σύμβολα. Κοινός παρονομαστής η διαχρονικότητα του κρητικού πολιτισμού. Ο καθηγητής μάλιστα Γιώργος Γραμματικάκης στάθηκε εξ αρχής αρωγός του τολμηρού αυτού διαβήματος δηλώνοντας μεταξύ άλλων: "Ο Άγιος Υάκινθος και οι εορτές του επιδιώκουν να μας ανασύρουν από ένα παρόν δύσκολο και σκοτεινό και να ανοίξουν χαραμάδες προς την αγάπη και τα πολλαπλά της νοήματα, προς ό,τι ψιθυρίζουν η φύση και οι πέτρες του βουνού, προς το άλλο - την αλήθεια...".
Ένα ενδιαφέρον ηχητικό ντοκουμέντο ζωντανά ηχογραφημένο από τα Υακίνθεια του 2001 καταγράφεται στην έκδοση της Lyra με τίτλο "Υακίνθεια, Αναφορά στον Δία: Ο χορός της πέτρας". Ο δίσκος ξεκινάει με ένα χαιρετισμό σε κείμενο του Λουδοβίκου των Ανωγείων που διαβάζει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης κι ακολουθούν δύο αναγνώσματα από τους «Ορφικούς Ύμνους» του 6ου αιώνα π.Χ. που απαγγέλλει ο Γιάννης Φέρτης. Στο μουσικό μέρος περιλαμβάνονται σύγχρονα κρητικά θέματα που εκτελούν ο Μιχάλης Καλλέργης, ο Βασίλης Δραμουντάνης, ο Γιώργος Φραγκουλιτάκης και ο Βασίλης Σταυρακάκης, ενώ γίνεται και αναφορά στους μεγάλους κρητικούς λυράρηδες και ερμηνευτές Κώστα Μουντάκη και Νίκο Ξυλούρη. Η κορύφωση έρχεται με τον μεγάλο διαγωνισμό μαντινάδας που στήθηκε επί σκηνής από αυθεντικούς ντόπιους μαντιναδολόγους πάνω στο θέμα: «Ο ερωτικός θεός Δίας συναντά τον άγιο Υάκινθο». Η φαντασία και η μαστοριά των στιχοπλόκων αποτυπώνουν με ευρηματικότητα τη σημερινή μουσική πραγματικότητα του ξεχωριστού αυτού κρητικού κεφαλοχωρίου. Η συνοδευτική μουσική υπόκρουση βασίζεται σε παραδοσιακούς σκοπούς που παίζει το συγκρότημα του Μιχάλη Καλλέργη. 


(c) CD | Lyra | 2001 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ. Μια διόρθωση: ο 'Αγιος Βαλεντίνος δεν είναι ρωμαιοκαθολικός, αλλά ορθόδοξος που μαρτύρησε στη Ρώμη.

Άαβας / d58 είπε...

Από πού προκύπτει αυτό; Εγώ γνωρίζω ότι ήταν Ρωμαίος ιερέας του 3ου αιώνα που γιορτάζεται ως ρωμαιοκαθολικός άγιος.

Ανώνυμος είπε...

Τον 3ο αιώνα η εκκλησία της Ρώμης ήταν ορθόδοξη.