Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια (1987)

Στη σειρά εκείνων των ξεχωριστών μουσικών παραστάσεων στο χώρο του Σείριου στην Πλάκα που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις το χειμώνα του 1987-1988 εντάσσεται και η ξεχωριστή εμφάνιση μερικών κορυφαίων ερμηνευτών, όπως η Χάρις Αλεξίου και ο Γιώργος Νταλάρας, αλλά και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Από τις παραστάσεις αυτές προέκυψε μια σειρά προσωπικών δίσκων των συγκεκριμένων καλλιτεχνών με την ισχυρή πάντα παρουσία και επίβλεψη του Μάνου Χατζιδάκι.
Πρώτη κατά σειρά εμφανίστηκε η Χάρις Αλεξίου σε ένα πρόγραμμα με "απρόβλεπτες" επιλογές από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο. Γιαυτό και ο δίσκος που κυκλοφόρησε στο τέλος του 1987 πήρε τον ανάλογο τίτλο: "Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια". Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις ενορχήστρωσε και διηύθυνε τη συνοδευτική ορχήστρα δείχνοντας τη μεγάλη του εκτίμηση για την καταξιωμένη ερμηνεύτρια. Το δηλώνει άλλωστε χωρίς περιστροφές και στο ένθετο σημείωμα: "Η Χάρις Αλεξίου μού φανερώθηκε στην απρόβλεπτη συνεργασία μας που έγινε στον Σείριο. Εκεί την άκουσα καλά και μπόρεσα να διαπιστώσω πως είναι φτιαγμένη από το υλικό που γίνονται οι μεγάλες τραγουδίστριες και που πολλές φορές το τραγούδι είναι μια αφορμή για να μας μεταφέρει προγονικά βιώματα χωμένα μέσα της βαθιά από παλιούς καιρούς ... Γιαυτό και θέλησα να τη διευθύνω σ' αυτόν το δίσκο. Είναι μια προσφορά φιλίας προς αυτήν, έστω κι αν κάποτε μας χώρισαν ...σωματειακές δηλώσεις αντιθέτων παρατάξεων. Η Τέχνη είναι πάντα πάνω από σωματεία και δηλώσεις κι εγώ δηλώνω πλέον φίλος της".
Ως προς το περιεχόμενό του ο δίσκος καλύπτει ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από παραδοσιακούς ανατολίτικους αμανέδες ή σμυρνέικες πινελιές, ως τα σκηνικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από την "Οδό Ονείρων" και την "Ευρυδίκη", κι από τον Θάνο Μικρούτσικο ως τον Kurt Weill και τον Nino Rota, αλλά και τους συγκινητικούς "Γερανούς" από το σοβιετικό κινηματογραφικό διαμάντι "Όταν περνούν οι γερανοί" σε ελληνική απόδοση του Γιάννη Ρίτσου. Στον επίλογο η ερμηνεύτρια προσγειώνεται ομαλά στον οικείο της χώρο με το λαϊκό αριστούργημα "Όποια και να 'σαι" του Απόστολου Καλδάρα.
Η ενορχήστρωση έχει αυστηρά έντεχνο χαρακτήρα με ακουστικά όργανα (βιολί, βιολοντσέλο, κλαρινέτο, κιθάρα, πιάνο και κοντραμπάσο), τα οποία εκτελούν κορυφαίοι σολίστες, όπως ο Τάσος Καρακατσάνης, ο Νίκος Γκίνος, ο Ανδρέας Ροδουσάκης, ο Σωτήρης Ταχιάτης, ο Δημήτρης Βράσκος και η Στέλλα Κυπραίου. Η ερμηνεία της Χαρούλας Αλεξίου κινείται στα γνωστά υψηλά ερμηνευτικά της στάνταρ αποκαλύπτοντας εδώ και την ευρεία ερμηνευτική της γκάμα που τόσο μαεστρικά κατάφερε να αναδείξει ο Μάνος Χατζιδάκις.


(c) CD | Minos | 1987 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: