Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Διονύσης Σαββόπουλος: Ζήτω το ελληνικό τραγούδι (1987)

Λίγο πριν φιλοξενηθεί ο ίδιος στις μουσικές βραδιές του Μάνου Χατζιδάκι στον Σείριο, ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος είχε ήδη υλοποιήσει μιαν ανάλογη ιδέα παραγωγής μουσικών προγραμμάτων αφιερωμένων στο ελληνικό τραγούδι, όχι όμως σε ζωντανή παρουσίαση, αλλά σε μια σειρά εκπομπών για την ελληνική τηλεόραση που παρουσιάστηκαν το 1987 με γενικό τίτλο "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι", παίζοντας μάλιστα με τον τονισμό της αρχικής λέξης, ώστε να ακούγεται και ως ένα θριαμβευτικό "ζήτω", αλλά και ως αγωνιώδες ρήμα αναζήτησης ("ζητώ") της πραγματικής ταυτότητας του ελληνικού τραγουδιού σε μια εποχή που αυτό βρισκόταν σε φάση ύφεσης μετά την ακμαία εικοσαετία των δεκαετιών του '60 και '70. Θυμίζω ότι ο Σαββόπουλος είχε ήδη μια μικρή προϋπηρεσία σε ανάλογου τύπου παραγωγές, αφού τα Χριστούγεννα του 1981 είχε παρουσιάσει το ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Χειμερινό ηλιοστάσιο", ενώ την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1988 παρουσίασε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Ευτυχισμένος ο καινούργιος πόνος".
Με δεδομένη λοιπόν τη σκηνική και αφηγηματική του άνεση ο Διονύσης Σαββόπουλος, έχοντας σταδιακά αποβάλει την εικόνα του ασυμβίβαστου καλλιτέχνη κι έχοντας πλέον ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του, ετοίμασε πολύ μεθοδικά τη συγκεκριμένη σειρά εκπομπών με θεματικούς κύκλους που κάλυπταν όλο το φάσμα του τραγουδιού μας, από το δημοτικό, το ρεμπέτικο και ελαφρό, ως το έντεχνο λαϊκό και σύγχρονο ροκ, μέσα από μια πρωτοφανή σε όγκο παρέλαση όλων των εν ζωή μεγάλων εκπροσώπων του τραγουδιού μας, όπως: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Καίτη Γκρέυ, Γιώργος ΖαμπέταςΑλέκος Κιτσάκης, Γιώργος Ζωγράφος, Λίτσα ΔιαμάντηΛουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Βιτάλη, Στράτος Διονυσίου, Αλέκα Κανελλίδου, Τάνια Τσανακλίδου, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φατμέ, Αδελφοί Κατσιμίχα και αρκετοί άλλοι. Α! Και η Αλίκη Βουγιουκλάκη! Και ο Χάρρυ Κλυνν σε μια σπαρταριστή τηλεφωνική επικοινωνία! Μια εντυπωσιακή παρέλαση κι ένα φαντασμαγορικό πανόραμα του ελληνικού τραγουδιού, όπου οι σπουδαίοι ερμηνευτές δε δίστασαν να βουτήξουν σε ξένα νερά ερμηνεύοντας τραγούδια έξω από το οικείο τους ρεπερτόριο.
Ο ευρηματικός Σαββόπουλος φρόντισε να διανθίσει τις εκπομπές του και με κάμποσα πρωτότυπα δικά του τραγούδια με λειτουργικό κατά κανόνα χαρακτήρα, ώστε να προλογίζουν με πρωτότυπο τρόπο τους καλεσμένους του. Ξεχωριστή στιγμή το τρυφερό "Περαστικά Λουκιανέ", αφιερωμένο στον Λουκιανό Κηλαηδόνη που δεν μπόρεσε να παραστεί σε μια εκπομπή από κάποιο ατύχημα που του συνέβη! Η πιο συγκινητική ωστόσο στιγμή ήταν η κατανυκτική ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση με την Καίτη Γκρέυ του λαϊκού αριστουργήματος "Μην απελπίζεσαι" του Βασίλη Τσιτσάνη, όπου μάλιστα οικοδεσπότης και φιλοξενούμενοι ανταλλάσσουν χαριτωμένες φιλοφρονήσεις!
Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Διονύσης Σαββόπουλος με τη βοήθεια του Χάρη Ανδρεάδη και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Σε κάποια τραγούδια μάλιστα συμμετέχει η αυθεντική λαϊκή ορχήστρα του Βασίλη Τσιτσάνη με επικεφαλής τη διαχρονική του συνεργάτιδα Ευαγγελία Μαργαρώνη. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν σε στούντιο κατά το διάστημα 24 Σεπτεμβρίου ως 30 Νοεμβρίου 1987. Το εξώφυλλο την έκδοσης σχεδίασε ο σταθερός συνεργάτης του Σαββόπουλου Αλέξης Κυριτσόπουλος.


(c) 2CD | Minos/EMI | 1987 | Remaster επανέκδοση: 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: