Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Διονύσης Σαββόπουλος: Το ξενοδοχείο (1997)

Η μουσική γλώσσα του Διονύση Σαββόπουλου αποτελεί ένα ιδιότυπο ψηφιδωτό από υλικά που συνδυάζουν με ευφυή τρόπο στοιχεία από τη ροκ μπαλάντα, το μπλουζ, αλλά και το ελληνικό παραδοσιακό και λαϊκό χρώμα. Υπερτονίστηκε ίσως η - δεδηλωμένη έτσι κι αλλιώς - επιρροή του από τις λιτές μπαλάντες του Bob Dylan της δεκαετίας του '60, επειδή σε κάποιες πρώιμες δουλειές του ("Μπάλλος", "Το βρόμικο ψωμί") συμπεριέλαβε διασκευασμένα στα ελληνικά δύο τραγούδια του μεγάλου Αμερικανού τραγουδοποιού. Κάποια στιγμή αργότερα βρέθηκε να τραγουδά Lucio Dalla, αλλά και άλλους διάσημους ομοτέχνους του δηλώνοντας έτσι μέρος των προσωπικών του ακουσμάτων και επιρροών, χωρίς πάντως αυτό να συνιστά σοβαρή επιχειρηματολογία σε βάρος της προσωπικής του δημιουργικής ικανότητας και γενικότερης προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι.
Πάντως το 1997, θέλοντας ίσως μ' αυτόν τον τρόπο να δώσει μιαν οριστική απάντηση σε μικροπρεπείς κριτικές, αποφάσισε να ηχογραφήσει ένα ολόκληρο άλμπουμ με αγαπημένα του ξένα τραγούδια σε δική του ελληνική μετάφραση και διασκευή συμπεριλαμβάνοντας κι αυτά που είχε ήδη ενσωματώσει στο παρελθόν σε προσωπικές του δουλειές. Ο δίσκος πήρε τον τίτλο "Το ξενοδοχείο" υποδηλώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την προέλευση του υλικού. Δώδεκα υπέροχα τραγούδια σε ύφος ροκ μπαλάντας και μπλουζ με μεγάλες υπογραφές, όπως: Van Morisson, Bob Dylan, Lou Reed, Stevie Winwood, Nick Cave, Lucio Dalla, Ian Anderson, David Byrne και άλλοι. Φυσικά όλα τα ερμηνεύει με το δικό του ιδιαίτερο ύφος ο ίδιος ο Διονύσης, ενώ συμμετέχουν κι αρκετοί άλλοι ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Ορφέας Περίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Διονύσης Τσακνής και ο Κώστας Τουρνάς.
Το ενορχηστρωτικό μέρος επιμελήθηκε ο Σταύρος Λάντσιας με τον Διονύση και τη σύμπραξη των εκλεκτών μουσικών, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Σπάθας (κιθάρα, μαντολίνο), ο Γιώτης Κιουρκτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο), ο Σταύρος Λάντσιας (πιάνο, πλήκτρα, κρουστά), ο Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), ο Τάκης Φαραζής και ο Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν) και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο, τζουρά). Το εικαστικό μέρος της έκδοσης επιμελήθηκε και πάλι ο Αλέξης Κυριτσόπουλος.


(c) CD | Mercury | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: