Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Χειμερινοί Κολυμβητές: 23 Κόκκινα φώτα (2009)

Ολοκληρώνουμε σήμερα το αφιέρωμά μας στη δισκογραφία των Χειμερινών Κολυμβητών με την όγδοη και τελευταία ως τώρα δουλειά τους που κυκλοφόρησε το 2009 έχοντας ήδη συμπληρώσει 28 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκαν επίσημα. Τίτλος του δίσκου: 23 Κόκκινα φώτα που προέρχεται από τον τίτλο παλιού τραγουδιού του Αργύρη Μπακιρτζή, αλλά συγχρόνως αναφέρεται και στα 23 τραγούδια του δίσκου, ένα χορταστικό δηλαδή υλικό που ξεπερνάει σε διάρκεια τη μία ώρα και μοιάζει έτσι σαν μια γενναιόδωρη παρακαταθήκη του συγκροτήματος προς τους φίλους τους, ικανή να δικαιολογήσει τη μακροχρόνια έκτοτε σιωπή τους, η οποία δε γνωρίζουμε αν είναι προσωρινή ή οριστική.
Πάντως το άλμπουμ είναι πολύ ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Εδώ κάνει την πρώτη του σύμπραξη με το συγκρότημα ο σημαντικός κιθαρίστας Δημήτρης Μυστακίδης, ενώ επανακάμπτει ο παλιός τους συνεργάτης Θοδωρής Ρέλλος (κλαρίνο). Επίσης στη μουσική των τραγουδιών αυτή τη φορά βρίσκουμε κι άλλες υπογραφές πλην του Αργύρη Μπακιρτζή, όπως του Χάρη Παπαδόπουλου σε δυο τραγούδια, αλλά και των Μιχάλη Σιγανίδη, Θεόδωρου Ανανιάδη, Βασίλη Γαντζία, Κυριάκου Στεργίου και Σταύρου Καραμανιώλα με ένα τραγούδι ο καθένας. Όλες οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τα μέλη του συγκροτήματος. 
Οι στίχοι αντλούν τη θεματολογία τους από το φαντασμαγορικό ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο που μας έχει συνηθίσει το συγκρότημα: Γυναίκες, έρωτες, συμπεθέρες και ζωντοχήρες, ποδόσφαιρο, τσομπάνηδες κι αγρότες, δικαστές, υποχόνδρια καθαριότητα, αεροπορικές καταρρίψεις στελθ και επιστημονική φαντασία στήνουν ένα πολύχρωμο πανηγύρι, χωρίς καμία παραχώρηση σε συμβατικές σεμνοτυφίες! Για την πειστικότερη μάλιστα ερμηνεία κάποιων ιδιαίτερων τέτοιων θεμάτων έχουν επιστρατευτεί ακόμη και ποδοσφαιρικές χορωδίες, όπως: Φίλοι του ΠΑΟΚ, Φίλοι της ΑΕΚ! Και μαζί τους οι Αθηναίοι Φίλοι, καθώς και η αξιόλογη Μικτή Χορωδία Δήμου Γλυκών Νερών υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη, όπου μεταξύ των χορωδών συμμετέχει και ο Φοίβος Δεληβοριάς.

(c) CD | Lyra | 2009 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: