Η γόνιμη συνεργασία του Μίμη Πλέσσα με τον λαϊκό στιχουργό Κώστα Βίρβο μάς χάρισε το 1974, χρονιά της Μεταπολίτευσης, ένα πρωτότυπο κι ευφάνταστο έργο σε ύφος λαϊκής οπερέτας με τίτλο Λουκιανού Νεκρικοί Διάλογοι, όπου η πρώτη ποιητική ύλη αντλήθηκε από την σπουδαίο Ασιάτη συγγραφέα και φιλόσοφο Λουκιανό, ο οποίος γεννήθηκε στα Σαμόσατα της Συρίας γύρω στο 125 μ.Χ. κι έδρασε κυρίως στη Ρώμη, αλλά και στην Αθήνα γράφοντας τα κείμενά του πάντα στην ελληνική γλώσσα.
Οι "Νεκρικοί Διάλογοι" του Λουκιανού, γραμμένοι γύρω στο 160 μ.Χ., είναι μια συλλογή τριάντα φιλοσοφικών κωμικοτραγικών διαλόγων, όπου παρελαύνει όλο το πάνθεον της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας με τις μυθικές μορφές να λειτουργούν ως σύμβολα που αποδίδουν την καθημερινότητα του ανθρώπινου βίου. Ο Βίρβος επέλεξε μερικούς από αυτούς τους διαλόγους μεταφέροντάς τους στη σημερινή εποχή μέσα από έξυπνους κι ευρηματικούς στίχους που φωτίζουν με σατιρική διάθεση μικρές λεπτομέρειες από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.
Με ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και ο συνθέτης που δε δίστασε να συγκεράσει στοιχεία της Ανατολής και της Δύσης, της αρχαίας εποχής και της σύγχρονης. Έτσι στην ορχήστρα και στο μελωδικό μέρος συνυπάρχει η πανδούρα, η άρπα κι ο αυλός με το συνθεσάιζερ, αλλά και οι αρχαίοι τρόποι (δώρειος, φρύγειος, λύδειος) με τη σύγχρονη μουσική γλώσσα. Τραγουδούν: Αντώνης Καλογιάννης, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Μαρίνος, Πασχάλης, Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, Λήδα Χαλκιαδάκη, Σπύρος Βλασσόπουλος, Κατιάνα Μπαλανίκα και χορωδία. Την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έχει ο συνθέτης, ενώ η έκδοση κοσμείται με ζωγραφικές συνθέσεις του Τάσου Ζωγράφου.
Σημιεώνω ότι πέντε χρόνια αργότερα συνθέτης και στιχουργός επανήλθαν στα ευφυή κείμενα του Λουκιανού σε μια δεύτερη δουλειά με τίτλο Λουκιανού Διάλογοι που έχουμε ήδη παρουσιάσει στο Δισκοβόλο.
(c) CD | Philips | 1974 | Πηγή: d58.
1 σχόλιο:
Hi Kostas!! Thanks so much for this record, I was looking for it a considerable time. All these record by Mimis Plessas are jewels to me.
Δημοσίευση σχολίου