Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Μίμης Πλέσσας: Το Κουαρτέτο του Μίμη Πλέσσα (1981)

Σήμερα, 12 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, πιανίστα και μαέστρου Μίμη Πλέσσα που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Με αφορμή λοιπόν αυτή την επέτειο θα ξεκινήσουμε σήμερα ένα εκτενές αφιέρωμα στα παραλειπόμενα της τεράστιας δισκογραφίας του συνθέτη, συμπληρωματικά βέβαια στην επίσημη δισκογραφία του με τους μεγάλους κύκλους τραγουδιών που έχουμε ήδη παρουσιάσει.
Η πρώτη επαφή του Μίμη Πλέσσα με τον κόσμο της μουσικής εκδηλώθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο. Αν και αυτοδίδακτος, ήταν ήδη άριστος δεξιοτέχνης του πιάνου και μ' αυτή την ιδιότητα έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο πεδίο της τζαζ, όπου θα διαπρέψει για πολλά χρόνια και μάλιστα ένα διάστημα (1949-1951) και στην Αμερική. Το 1946 σχημάτισε το πρώτο του τζαζ Κουαρτέτο πλαισιωμένος από τους Μιχάλη Οικονόμου, Κώστα Σεϊτανίδη και Ίγκορ Ράνιετς με πολλές ζωντανές εμφανίσεις και συμμετοχές σε ραδιοφωνικές εκπομπές. 
Μετά την επιστροφή του από την Αμερική το Κουαρτέτο επανενεργοποιήθηκε με τη συμμετοχή νέων μελών, όπως ο Τίτος Καλλίρης (κιθάρα), ο Νίκος Τσεσμελής (τύμπανα) και ο Ανδρέας Ροδουσάκης (μπάσο). Με τη νέα αυτή σύνθεση το Κουαρτέτο ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα συνεργαζόμενο με πολλές καινούργιες δυνάμεις του ελληνικού τραγουδιού που στη συνέχεια έκαναν μεγάλη καριέρα, όπως η Ζωή Κουρούκλη, η Νάνα Μούσχουρη, ο Τζίμης Μακούλης, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Λέανδρος και άλλοι. Η δραστηριότητα του Κουαρτέτου σταδιακά ατόνισε κατά τη δεκαετία του '60, όταν πια ο Πλέσσας διεύρυνε τα μουσικά του ενδιαφέροντα και μέσω του κινηματογράφου γνώρισε τη μεγάλη καταξίωση με τα μεγάλα τραγούδια που άρχισε να ηχογραφεί σε εντατικούς ρυθμούς.
Το 1981 η Minos έδωσε την ευκαιρία στον συνθέτη να αναβιώσει για λίγο το ιστορικό του Κουαρτέτο και να παρουσιάσει ένα άλμπουμ με τίτλο Το Κουαρτέτο του Μίμη Πλέσσα, το οποίο μαζί με τους παλιούς Νίκο Τσεσμελή (μπάσο) και Τίτο Καλλίρη (κιθάρα) είχε συμπληρωματικά μέλη τον Νίκο Λαβράνο (κρουστά) και σε κάποια κομμάτια τον Στέλιο Βήχο (φλάουτο, σαξόφωνο, κλαρινέτο). Επικεφαλής τους φυσικά ο Μίμης Πλέσσας με το πιάνο του. Το μουσικό υλικό του δίσκου ήταν βασισμένο σε γνωστές μελωδίες από την εποχή του "ελαφρού" τραγουδιού. Επτά συνθέσεις ανήκουν στον Μίμη Πλέσσα, ενώ τα υπόλοιπα θέματα αντλήθηκαν από τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη, του Κώστα Καπνίση, του Λυκούργου Μαρκέα, του Γιάννη Σπάρτακου και του Ηρακλή Θεοφανίδη.


(c) CD | Minos | 1981 | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: