Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Χειμερινοί Κολυμβητές: Οι δακοκτόνοι (1991)

Ο τρίτος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών των Χειμερινών Κολυμβητών ήρθε το 1991 με τον χαρακτηριστικό τίτλο Οι δακοκτόνοι. Είχαν προηγηθεί το 1981 ο ομώνυμος κύκλος και το 1985 ο δίσκος Από το Πάρκο στη Μυροβόλο, δυο πολύ πετυχημένες δουλειές που περιέχουν τα πιο γνωστα τραγούδια τους, με τα οποία έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο και στα οποία βασίζεται το δημοφιλές τους ρεπερτόριο στις καλοκαιρινές τους συναυλίες. Το συγκεκριμένο άλμπουμ περιλαμβάνει 14 καινούργια τραγούδια, τα περισσότερα γραμμένα (στίχοι, μουσική και ερμηνεία) από τον Αργύρη Μπακιρτζή με τη σταθερή σύμπραξη του φίλου του μπουζουξή Ισίδωρου Παπαδάμου που συνεισφέρει και τα όμορφα ταξίμια του. 
Το ξεχωριστό όμως στοιχείο αυτής της δουλειάς είναι η παρουσία του παλιού θασιώτη λαϊκού τραγουδοποιού Σταύρου Καραμανιώλα (1910-2014) με κάποια δικά του αυτοσχέδια τραγούδια που έφεραν στην επιφάνεια οι Χειμερινοί Κολυμβητές φροντίζοντας μάλιστα μέσα από τις συναυλίες τους να συστήσουν τον θασιώτη βάρδο και στο κοινό τους. Στο δίσκο συνεργάζονται επίσης και οι Ροξ (Ιωάννης Καλτσίδης, Συμεὼν Καραγκιόζης, Εὐάγγελος Καπέτης κ.ά).
Στην ψηφιακή του έκδοση ο δίσκος εμπλουτίστηκε με πρόσθετο ανέκδοτο υλικό από σκόρπιες ζωντανές ηχογραφήσεις της περιόδου 1983-1988 που κατέγραψε ο μουσικολόγος Νίκος Διονυσόπουλος, όπως αντίστοιχα είδαμε στην ψηφιακή επανέκδοση του πρώτου τους άλμπουμ. Η έκδοση είναι αφιερωμένη στους μακαρίτες Τάσο Βαλκάνη, ιδρυτή της ιστορικής Μπάντας της Φλώρινας, και Παναγιώτη Πάσπα, που συμμετέχει στις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος ως σολίστ της φυσαρμόνικας.

(c) CD | Lyra | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: