Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Τάκης Κωνσταντακόπουλος: Αφενός... αφετέρου (1986)

Αρκετά χρόνια πριν ηχογραφήσει τον πιο σημαντικό προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Στον ήλιο και στον άνεμο ταξίδι θα σε πάω" (1997), ο καλός λαϊκός ερμηνευτής Τάκης Κωνσταντακόπουλος μας είχε συστηθεί ως μια ξεχωριστή περίπτωση ερμηνευτή με τον παρθενικό του δίσκο  "Αφενός... αφετέρου" που κυκλοφόρησε το 1986 από τον Δισκογραφικό Συνεταιρισμό Καλλιτεχνών.
Μπορεί να μην ακούστηκε ιδιαίτερα αυτός ο δίσκος, αλλά έχει το ενδιαφέρον του, γιατί περιλαμβάνει όμορφες λαϊκές και μελωδικές στιγμές και αποτελεί προϊόν ομαδικής εργασίας με τη σύμπραξη δύο συνθετών, του Θοδωρή Ξυδιά και του Παναγιώτη Πάσπα, μαζί με τον Θύμιο Παπαδόπουλο που πρόσθεσε τη δική του πινελιά με ένα όμορφο οργανικό φινάλε, αλλά και με τη σύμπραξη των στιχουργών Ηλία Κατσούλη και της Δάφνης Μπόκοτα, ενώ στην ερμηνεία των τραγουδιών, δίπλα στον βασικό ερμηνευτή Τάκη Κωνσταντακόπουλο, συμμετέχει με δυο τραγούδια και η Γιάννα Κατσαγιώργη που τη γνωρίσαμε για πρώτη φορά από την "Πορνογραφία" (1982) του Μάνου Χατζιδάκι. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Θύμιος Παπαδόπουλος βασισμένος κυρίως σε ακουστικά όργανα (ξύλινα πνευστά, κιθάρα, βιολοντσέλο, ακορντεόν και φυσαρμόνικα). 
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του πρόωρα χαμένου τραγουδοποιού Παναγιώτη Πάσπα (Αμπαζόπουλου), εξαιρετικού σολίστ της φυσαρμόνικας, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1989 στη Λήμνο, ενώ εργαζόταν στην Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων στην προσπάθειά του να ανασύρει έναν αρχαίο αμφορέα από το βυθό της θάλασσας. Σημειώνω επίσης ότι με το δίσκο αυτό έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση ο συνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς, ενώ ο Θύμιος Παπαδόπουλος, δεινός εκτελεστής των ξύλινων πνευστών, μας είναι γνωστός κυρίως από το κινηματογραφικό soundtrack της ταινίας "Με τον Ορφέα τον Αύγουστο" (1996). Επισημαίνω, τέλος, ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε παράλληλα και από τη δισκογραφική εταιρεία Athenaeum με διαφορετική σειρά των τραγουδιών και με τίτλο "Τραγούδια για την παρέα".

(c) LP | ΔΣΚ/Ρυθμός | 1986 | Πηγή: tzil/d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Χίλια ευχαριστώ και σε σένα και στο Μανωλιό για την παρουσίαση αυτού του δίσκου. Να είστε καλά.