Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Κατσαρός: Μουσική συνάντηση (1986)

Κατά τη χειμερινή σεζόν 1985-1986 στο κέντρο Michel φιλοξενήθηκε το δεύτερο ζευγάρι συνθετών που παρουσίασε ζωντανά το δικό του πρόγραμμα, συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά οι συνθέτες Γιάννης Σπανός και Γιώργος Χατζηνάσιος. 
Αυτή τη φορά βρέθηκαν μαζί δυο άλλοι κορυφαίοι συνθέτες μας με ανάλογα και πάλι μουσικά χαρακτηριστικά. Ένας ήταν ο χαλκέντερος Μίμης Πλέσσας, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τον ένα αιώνα ζωής (γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924), κι ο άλλος ο κατά δέκα χρόνια νεότερός του Γιώργος Κατσαρός (γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 7 Μαρτίου 1934). Αμφότεροι βρέθηκαν να υπηρετούν το ελληνικό πεντάγραμμο και τη δισκογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του '50 αρχικά στο χώρο του "ελαφρού" τραγουδιού και στη συνέχεια του ελαφρολαϊκού με ευρύτερα πάντως ενδιαφέροντα που απλώνονταν ως τη τζαζ και την κινηματογραφική μουσική. Η μεγάλη τους ακμή σηνειώθηκε κατά τις δεκαετίες του '60 και '70, όταν έγραψαν τραγούδια που γνώρισαν τεράστια δημοτικότητα με αποκορύφωμα βέβαια τον εμβληματικό "Δρόμο" (1969) του Μίμη Πλέσσα, δίσκο που αναδείχθηκε διαχρονικά ως ο πλέον εμπορικός από καταβολής ελληνικής δισκογραφίας.
Οι δυο συνθέτες βρέθηκαν λοιπόν μαζί στο Michel και παρουσίασαν ζωντανά ένα κοινό πρόγραμμα με τραγούδια από την πλούσια καριέρα τους σε νέες ενορχηστρώσεις και ερμηνείες υπό την προσωπική τους επιμέλεια σε συνεργασία με τους μουσικούς: Σταύρο Μιχαλάκη (πλήκτρα), Τάσο Λιβέρη (ντραμς), Παναγιώτη Γεωργοτά (μπάσο), Νίκο Καραχάλιο (κιθάρα) και Γιάννη Μπιθικώτση (μπουζούκι). Τέσσερις νέοι τραγουδιστές ερμήνευσαν με φρασκάδα και κέφι τα αγαπημένα αυτά τραγούδια. Οι δύο από αυτούς, δηλαδή η Πένυ Ξενάκη και ο Αντώνης Ζαφειρόπουλος, συμμετείχαν και στο πρόγραμμα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ το φωνητικό κουαρτέτο συμπλήρωναν ο Γιάννης Δημητράς και η Κλεοπάτρα.


(c) 2LP | Lyra | 1986 | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: