Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Χατζηνάσιος: Γλυκιά συμμορία (1983)

Κατά τη δεκαετία του '80 ο παραγωγικότατος συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος ανέκοψε κάπως τον καταιγιστικό του ρυθμό στη σύνθεση νέων τραγουδιών κι άρχισε να καταπιάνεται όλο και πιο σταθερά με τη σκηνική μουσική (κινηματογράφο και θέατρο) παρουσιάζοντας μια θαυμάσια σειρά κινηματογραφικών soundtrack με πρώτο αυτό της βραβευμένης ταινίας "Γλυκιά συμμορία" του Νίκου Νικολαΐδη, παραγωγής 1983.
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας ταινιών του Νικολαΐδη που ξεκίνησε το 1979 με την κλασική πια "Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα" και ολοκληρώθηκε το 2002 με την ταινία "Ο χαμένος τα παίρνει όλα". Ο τίτλος της ταινίας αποτελεί αναφορά στην εμβληματική αμερικανική ταινία "Άγρια συμμορία" (1969) του Σαμ Πέκινπα. Έλαβε μέρος μια πλειάδα καλών ηθοποιών του νέου ελληνικού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων οι: Δέσποινα Τομαζάνη, Τάκης Σπυριδάκης, Τάκης Μόσχος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Δώρα Μασκλαβάνου, Άλκης Παναγιωτίδης, Λένια Πολυκράτη και Ντίνος Μακρής.
Ο Χατζηνάσιος συνέθεσε ένα ατμοσφαιρικό soundtrack με πιάνο και ηλεκτρονική ενορχήστρωση που αναβλύζει ονειρικά ηχοχρώματα, πίσω από τα οποία ανιχνεύονται μελωδίες γνωστών ελληνικών και ξένων τραγουδιών, όπως η "Γλυκιά Μαράτα" του Λεό Ραπίτη που ερμήνευσε η Κάκια Μένδρη.  

(c) CD | Virgin | 1983 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: