Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Χατζηνάσιος: Μάθημα σολφέζ (1977)

Το 1977 αποτελεί ορόσημο στη μεγάλη καριέρα του συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου. Εκείνη τη χρονιά εκδόθηκε ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά του soundtrack για την ταινία "Το αγκίστρι" παραγωγής 1976, ενώ συγχρόνως ηχογράφησε και δύο ορχηστρικούς δίκσους, έναν ελληνικό με τίτλο "Ο μουσικός κόσμος του Χατζηνάσιου" βασισμένο σε μελωδίες από γνωστά του τραγούδια, καθώς κι έναν δεύτερο τουριστικού προορισμού με τίτλο "Great Greek Composers"
Ωστόσο η γόνιμη εκείνη χρονιά σημαδεύτηκε κυρίως από μιαν άλλη εντελώς ξεχωριστή στιγμή για τον συνθέτη που έκανε το όνομά του μεμιάς γνωστό στο διεθνές κοινό. Ήταν η χρονιά της συμμετοχής του στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 1977 στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, όπου έλαβε μέρος με το θρυλικό πλέον "Μάθημα σολφέζ" εκπροσωπώντας επίσημα την Ελλάδα και κατάκτησε την τιμητική 5η θέση που ήταν και η καλύτερη μέχρι τότε θέση που είχε λάβει ποτέ ελληνική συμμετοχή από το 1974, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο θεσμό με τη Μαρινέλλα και το περιβόητο "Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου". Πρόκειται για ένα καλογραμμένο ποπ χορευτικό τραγουδάκι που ακολουθούσε με υποδειγματικό τρόπο τα φεστιβαλικά κλισέ με στίχους της Σέβης Τηλιακού και εντυπωσιακή ενορχήστρωση που επιμελήθηκε φυσικά ο ίδιος ο συνθέτης. Αν και αρχικά το τραγούδι προοριζόταν αποκλειστικά για τη φωνή του Πασχάλη (Αρβανιτίδη), τελικά αποφασίστηκε να το ερμηνεύσει ένα φωνητικό κουαρτέτο σύμφωνα με το πετυχημένο πρότυπο του Σουηδικού συγκροτήματος Abba. Έτσι δίπλα στον Πασχάλη εμφανίστηκαν ο Robert Williams (πρώην μέλος των Poll), η Μπέσυ Αργυράκη και η Μαριάνα Τόλη, η οποία επιμελήθηκε και τη χορογραφία για τη σκηνική παρουσία των τεσσάρων ερμηνευτών.
Το τραγούδι γνώρισε διεθνή επιτυχία και τραγουδήθηκε από πολλούς ξένους τραγουδιστές, ενώ ο διάσημος μαέστρος Paul Mauriat το συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό του. Στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησε αρχικά σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το αγγλόφωνο τραγούδι "I Love, I Love, I Love You" (στίχοι του Robert Williams) γραμμένο σε ρυθμό ντίσκο, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε ολόκληρος δίσκος 33 στροφών με τον ίδιο τίτλο, όπου συμπεριλήφθηκαν και τα δυο αυτά τραγούδια μαζί με άλλα τραγούδια του συνθέτη, κάποια σε δεύτερη εκτέλεση.

(c) Vinyl, 45'' | Philips | 1977 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: