Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Χατζηνάσιος: Εσύ κι εγώ (1974)

Σήμερα γιορτάζει τα γενέθλιά του ο εκλεκτός συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Χατζηνάσιος, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Ιανουαρίου 1942, πριν από 82 χρόνια ακριβώς. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το έργο του πολυγραφότατου συνθέτη, ο οποίος κατά τη δεκαετία του '70 είχε πολύ δυναμική παρουσία στο δισκογραφικό προσκήνιο με αλλεπάλληλους κύκλους τραγουδιών που γνώρισαν ευρεία απήχηση στο μουσικόφιλο κοινό και τον καθιέρωσαν στις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού πενταγράμμου.
Η μεγάλη δημοτικότητα των τραγουδιών του Γιώργου Χατζηνάσιου φυσικό ήταν να τον κάνει περιζήτητο και στο χώρο της σκηνικής τέχνης (κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση), όπου επίσης έχει καταθέσει ένα πολύ ενδιαφέρον έργο. Τα πρώτα του κινηματογραφικά soundtrack τα έγραψε για τις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη "Σ' αγαπώ" (1971) και "Η Αλίκη δικτάτωρ" (1972), τα οποία ωστόσο πέρασαν στη δισκογραφία είκοσι χρόνια αργότερα. Το 1975 εκδόθηκε σε δίσκο το πρώτο θεατρικό του soundtrack για την παράσταση "Ένας Έλληνας σήμερα", ενώ με τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά "Μυστικοί αρραβώνες" (1980) μπήκε δυναμικά και στο χώρο της μουσικής για τη μικρή οθόνη. 
Το πρώτο του πάντως κινηματογραφικό soundtrack που εκδόθηκε σε δίσκο ήταν η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε για την ταινία "Ψυχή και σώμα" (1974), γνωστή και με τον τίτλο "Εσύ κι εγώ" που προτιμήθηκε μάλιστα ως τίτλος του δίσκου. Πρόκειται για μια ταινία της γνωστής σειράς κοσμοπολίτικων παραγωγών του Κλέαρχου Κονιτσιώτη που κινείται σε ανάλογη ατμόσφαιρα με τις παλιότερες ταινίες του "Κορίτσια στον ήλιο" (1968) και "Εκείνο το καλοκαίρι" (1971) που ήταν πλημμυρισμένες με υπέροχες μουσικές από εκλεκτούς συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος ή ο Γιάννης Σπανός. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ερρίκος Ανδρέου σε σενάριο του Κλέαρχου Κονιτσιώτη και πρωταγωνιστές τον Κώστα Πρέκα και την Κορίνα Τσοπέη (Μις Υφήλιος του 1964).
Ο Χατζηνάσιος κινήθηκε στα ίδια πάνω κάτω πρότυπα κι έγραψε μια σειρά ατμοσφαιρικών θεμάτων που συνοδεύουν κατάλληλα τη σκηνική δράση, η οποία διανθίζεται και με τολμηρές ερωτικές σκηνές ντυμένες με τον ανάλογο μουσικό χρωματισμό. Το soundtrack περιλαμβάνει και τρία τραγούδια σε στίχους του Αλέξη Αλεξόπουλου που ερμηνεύουν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιώργος Σούνας και χορωδία. Ξεχώρισε αμέσως και γνώρισε μεγάλη επιτυχία το ομότιτλο που αποδίδεται από τον άγνωστο τραγουδιστή Γιώργο Σούνα και χορωδία, ενώ γνώρισε κι αρκετές μεταγενέστερες επανεκτελέσεις με εγνωστότερη αυτή του Robert Williams από το δίσκο "Μάθημα Σολφέζ" (1977).

(c) CD | EMI Columbia | 1974 | Πηγή: Αντώνης/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: