Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Νότης Μαυρουδής: Με δανεικά ιδανικά (2013)

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Νότη Μαυρουδή καρποφόρησε σε ποικίλα πεδία πνευματικού ενδιαφέροντος, πέρα φυσικά από το μουσικό χώρο, όπου διέπρεψε ως συνθέτης και σολίστ της κλασικής κιθάρας. Υπήρξε πάντα ένα ανήσυχο πνεύμα και φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να παρεμβαίνει διακριτικά καταθέτοντας με νηφάλιο τρόπο την άποψή του είτε για θέματα σχετικά με την τέχνη, είτε κάποτε και για γενικότερα κοινωνικά θέματα της επικαιρότητας.
Ανάμεσα λοιπόν σε όλα αυτά τα ευρέα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνεται και η συγγραφική του δραστηριότητα που απέδωσε πρωτότυπα και πολύ αξιόλογα πονήματα, όπως ο υπερπολύτιμος και ογκώδης τόμος του "Παγκόσμιου Μουσικού Χρονολογίου" με 1145 σελίδες μεγάλου μεγέθους που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις Ianos
Την ίδια εκείνη χρονιά ο συνθέτης εξέδωσε άλλο ένα συγγραφικό του πόνημα με τίτλο "Περί ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, όπου καταθέτει την προσωπική του πλούσια πείρα ως μουσικός και παιδαγωγός θίγοντας σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο ελληνικό τραγούδι σε μια διαδρομή ενός αιώνα, από την εποχή του Αττίκ μέχρι σήμερα. 
Για την τεκμηρίωση των απόψεών του ο συνθέτης αποφάσισε να ενσωματώσει στο βιβλίο κι έναν ψηφιακό δίσκο με ειδικότερο τίτλο "Με δανεικά ιδανικά" που περιλαμβάνει εννέα συνολικά κομμάτια, από τα οποία τα έξι είναι τραγούδια σε στίχους της παλιότερης συνεργάτιδάς του Μαίρης Φασουλάκη, ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι οργανικά θέματα για δύο κλασικές κιθάρες. Υπέροχα μελωδικές στιγμές στην οικεία λυρική ατμόσφαιρα του συνθέτη με την κιθάρα πάντα να πρωταγωνιστεί, ενώ η λιτή κι απόλυτα λειτουργική οργανική συνοδεία περιλαμβάνει ακουστικά όργανα, όπως φλάουτο, ακορντεόν, κοντραμπάσο και κρουστά. Ερμηνευτές των τραγουδιών είναι ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Μόρφω Τσαϊρέλη και η Μυρτώ Ναούμ. Δεύτερη κιθάρα στα τρία ντούο παίζει ο Γιώργος Τοσικιάν.

(c) Book-CD | Εκδ. Γαβριηλίδης | 2013 | Πηγή: Γ.Β.Μ / d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: