Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Βαγγέλης Κυρίτσης: Θαλασσοκόποι (1983)

Ο Βαγγέλης Κυρίτσης είχε ένα σύντομο πέρασμα από το ελληνικό τραγούδι που ολοκληρώθηκε μέσα σε μία μόλις χρονιά, το 1983, όταν τον γνωρίσαμε από τη συμμετοχή του στο πολυσυλλεκτικό άλμπουμ "14 Νέα Τραγούδια" (από το 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή) με το μελοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο". Την ίδια λοιπόν εκείνη τη χρονιά ηχογράφησε και τον μοναδικό ολοκληρωμένο του δίσκο με τίτλο "Θαλασσοκόποι".
Βρισκόμαστε ακόμη κάτω από τον ισχυρό απόηχο των "θαλασσινών" ποιημάτων του Νίκου Καββαδία που είχε παρουσιάσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Θάνος Μικρούτσικος ταράζοντας πολύ έντονα τα νερά και δίνοντας ισχυρή ώθηση για την απεξάρτηση από τη μονομανία του πολιτικού τραγουδιού της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μέσα στο 1983 ο Μιχάλης Τερζής μας έδωσε τα δικά του "Τραγούδια της θάλασσας" κι εκεί πάνω βγήκαν και οι "Θαλασσοκόποι" του Βαγγέλη Κυρίτση.
Πρόκειται για έναν κύκλο απλών λαϊκών τραγουδιών με έντεχνη ενορχηστρωτική γραμμή που περιγράφουν τη δύσκολη ζωή του εργάτη της θάλασσας, άλλοτε ρεαλιστικά κι άλλοτε με μια διάθεση ρομαντική και συμβολική. Ο συνθέτης διάλεξε ποιητικούς στίχους με τον κοινό αυτό θεματικό άξονα. Δύο τραγούδια βασίζονται στο "Εμβατήριο του Ωκεανού" του Γιάννη Ρίτσου. Έχουν επιλεγεί επίσης ποιήματα του Δημήτρη Ρεντή (1925-1996), της Ελένης Αργέστη (γενν. 1936), του Θάνου Ασίκη (1947-2005) και του Βούλγαρου αγωνιστή ποιητή Νικόλα Βαπσάρωφ (1909-1942) σε ελληνική απόδοση της Ελένης Τσαγκαράκη, καθώς και στίχοι της Καλλιόπης Πυθαρούλη.
Βασικός ερμηνευτής του δίσκου είναι ο σεμνός και συνεπής υπηρέτης του λαϊκού τραγουδιού Γιάννης Θωμόπουλος, ένας άξιος ερμηνευτής με συνεχή παρουσία στο τραγούδι από το 1970 μέχρι και σήμερα, χωρίς ποτέ να καταφέρει να βρεθεί σε πρώτο πλάνο, όπως θα του άξιζε. Μαζί του η Μέμη Σπυράτου, αξιολογότατη αν και επίσης υποτιμημένη ερμηνεύτρια που πρώτος μας τη σύστησε το 1972 ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Συμμετέχει απαγγέλλοντας στίχους ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. Ο δίσκος εκδόθηκε με δαπάνες της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης.

(c) LP | LP101 | 1983 | Πηγή: Vostis/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: