Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Διονύσης Τσακνής: Παίζοντας με δυο ορχήστρες (2000)

Η ανήσυχη φύση του τραγουδοποιού Διονύση Τσακνή δε θα μπορούσε να περιοριστεί στα εύκολα ροκ τραγουδάκια που σκάρωνε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, μέσα από τα οποία πάντως πέτυχε μια ευρεία αποδοχή, αλλά πολύ νωρίς φρόντισε να διοχετεύσει τις ανησυχίες του και σε πιο απαιτητικά πεδία συνθέτοντας μουσική αρχικά για το θέατρο και στη συνέχεια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ήδη το 1990 με το άλμπουμ "Φώτα παρακαλώ" μας έδωσε ένα πρώτο εξαιρετικό δειγματολόγιο της τηλεοπτικής του μουσικής, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια αρκετές άλλες ηχογραφήσεις του για σκηνικές ανάγκες. 
Με την αλλαγή του αιώνα μάλιστα ο Διονύσης Τσακνής επιχείρησε να μας παρουσιάσει και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλαγή του δικού του μουσικού ύφους μέσα από την έκδοση μιας ζωντανής του παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που εκδόθηκε το 2000 με το χαρακτηριστικό τίτλο "Παίζοντας με δυο ορχήστρες". Οι δυο ορχήστρες είναι τα Μουσικά Σύνολα και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Περιλαμβάνονται ανθολογημένες στιγμές από το σύνολο του ως τότε έργου του συνθέτη μαζί με ανέκδοτο υλικό, όλα παιγμένα με εντελώς διαφορετικό ύφος αφήνοντας στην άκρη τη ροκ φορεσιά του και φορώντας ένα λόγιο μανδύα με συμφωνικά χρώματα που επιμελήθηκαν ενορχηστρωτικά οι Θέμης Τέλογλου, Fergous Carrie, Ανδρέας Πυλαρινός, Σάββας Ζάνας και Δημήτρης Μπαρμπαγάλας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Χριστόπουλου.
Το υλικό της έκδοσης είναι μοιρασμένο σε δυο ψηφιακούς δίσκους, από τους οποίους ο πρώτος περιλαμβάνει ανθολογημένες στιγμές από σκηνικές συνθέσεις γραμμένες για το θέατρο ("Το μπουρίνι", "Μαντάμ Σουσού"), τον κινηματογράφο ("Business στα Βαλκάνια") και την τηλεόραση ("Τα χωρικά ύδατα", "Το τελευταίο αντίο"), ενώ ο δεύτερος δίσκος περιλαμβάνει ένα μικρό ανθολόγιο τραγουδιών από την προσωπική δισκογραφία του συνθέτη μαζί με το τραγούδι "Ανεμολόγιο" του Θάνου Μικρούτσικου που είχε τραγουδήσει πρώτος ο Γιώργος Νταλάρας.
Στην εκτέλεση των τραγουδιών συμμετέχει η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ, καθώς και η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, ενώ μαζί με τον συνθέτη τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Κώστας Τσιάνος και η Μαριάνθη Σοντάκη.


(c) 2CD | Nitro Music (Fresco) | 2000 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: