Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Στέλιος Ζαφειρίου: Καημοί, όνειρα και μπουζούκια (1967)

Την απαράμιλλη τέχνη του μεγάλου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Στέλιου Ζαφειρίου (1937-2015) έχουμε την τύχη να μπορούμε να την απολαύσουμε μέσα από αμέτρητες ηχογραφήσεις που μας κληροδότησε είτε παίζοντας μπουζούκι σε ηχογραφήσεις σημαντικών κύκλων τραγουδιών διαφόρων συνθετών (κορυφαία στιγμή ο περίφημος "Δρόμος" του Μίμη Πλέσσα), είτε ηχογραφώντας ο ίδιος αυτόνομους οργανικούς κύκλους πάνω σε μελωδίες γνωστών τραγουδιών του ελληνικού ρεπερτορίου. 
Είχε ξεκινήσει να παίζει μπουζούκι ήδη από το 1953 στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1961 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και βρέθηκε αμέσως στο στενό κύκλο των μεγάλων δημιουργών της εποχής μαθητεύοντας μάλιστα ένα διάστημα και πλάι στον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο έχουμε το πρώτο του επίσημο ηχογράφημα το 1966 με τίτλο Viva ZambetasViva Bouzoukia), ενώ την ίδια χρονιά μας έδωσε και το πρώτο του τραγούδι με τη φωνή του Πάνου Γαβαλά ("Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα").
Το 1967 ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό για τον Στέλιο Ζαφειρίου με τρεις απανωτές ηχογραφήσεις οργανικών διασκευών. Ήδη έχουμε παρουσιάσει το δίσκο "Από την Ελλάδα με αγάπη". Παράλληλα κυκλοφόρησαν και οι δίσκοι: "Τα ματόκλαδά σου λάμπουν" και "Καημοί, όνειρα και μπουζούκια". Όλοι εκδόθηκαν από την ετικέτα Zodiac της Lyra. Ο τελευταίος πιθανόν να εκδόθηκε μέσα στο 1968. Περιλαμβάνει δώδεκα υπέροχες οργανικές εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών της εποχής που έγραψαν οι συνθέτες Απόστολος Καλδάρας, Μίμης ΠλέσσαςΓιάννης Σπανός, Δήμος Μούτσης, Λίνος Κόκοτος, Χάρης Λυμπερόπουλος και Μιχάλης Βιολάρης, μαζί με τις απαραίτητες ρεμπέτικες πινελιές από τραγούδια των Γιάννη Παπαϊωάννου και Δημήτρη Γκόγκου-Μπαγιαντέρα. Το όμορφο εξώφυλλο της έκδοσης φιλοτέχνησε ο Μποστ.


(c) LP | Lyra/Zodiac | 1967 | Πηγή: Lila/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: