Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Η Ήπειρος της Πεντατονίας (1998)

Σε πολυτελή κασετίνα τεσσάρων ψηφιακών δίσκων με ηχητικό υλικό κι ενός πρόσθετου δίσκου multimedia με οπτικό υλικό εκδόθηκε από τη Ria Music το φιλόδοξο έργο "Η Ήπειρος της Πεντατονίας" με γενική επιμέλεια της παραγωγής από τον γνωστό ηχολήπτη και παραγωγό Άκη Γκολφίδη, σύζυγο της ερμηνεύτριας Ελένης Δήμου, η οποία άλλωστε συμμετέχει ενεργά στο συνολικό ηχογράφημα καταγόμενη και η ίδια από τη γη της Ηπείρου.
Ο τίτλος της έκδοσης αναφέρεται σε ειδικό μουσικό σύστημα εκφοράς του μέλους που συναντάμε στο παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου που μάλιστα μας παραπέμπει σε αρχαιοελληνικά πρότυπα, ιδιαίτερα από περιοχές συμπαγούς δωρικής εγκατάστασης και είναι εντυπωσιακό ότι διατηρήθηκε ανά τους αιώνες μέσα από την ασφαλή διαδρομή της αυθεντικής δημοτικής μας παράδοσης.
Η έκδοση περιλαμβάνει αυθεντικό υλικό, αλλά και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς πάνω στο παραδοσιακό υλικό. Μοιράζεται σε τέσσερις θεματικούς κύκλους αντίστοιχους των τεσσάρων ψηφιακών δίσκων. Ο πρώτος είναι αφιερωμένος στα παραδοσιακά ηπειρώτικα πανηγύρια και τα μοιρολόγια, ο δεύτερος περιλαμβάνει οργανικά μουσικά θέματα της Ηπείρου παιγμένα από μεγάλους ηπειρώτες δεξιοτέχνες (Σούκας, Χαλκιάς κ.ά.), ο τρίτος υλικό που πηγάζει από την ηπειρώτικη παράδοση και έχει εμπνεύσει νεότερους θεράποντες της δημοτικής μας μουσικής, μεταξύ των οποίων και η Ελένη Δήμου, ενώ ο τέταρτος κύκλος είναι αφιερωμένος κυρίως στην αριστουργηματική παραλογή "Του νεκρού αδελφού" μέσα από τις πολλαπλές τοπικές της ερμηνείες.
Η πλούσια έκδοση περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα κείμενα που προσεγγίζουν με γνώση και ευαισθησία το περιεχόμενο ηχητικό υλικό σε ένα πολυσέλιδο βιβλιαράκι με κύριο μέρος του το μελέτημα "Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5" του συγγραφέα Γιώργου Λεκάκη, μαζί φυσικά με λεπτομερή καταγραφή των εκατοντάδων συντελεστών που συνέπραξαν για το πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα, οι οποίοι ξεπερνούν τους 250!

(c) 4CD | Ria Music | 1998 | Πηγή: Λουκάς

1 σχόλιο:

Leonidas είπε...

Ευχαριστούμε πολύ και τους δυό σας....και για τις υπέροχες μουσικές αλλά και για το σκανάρσμα των αξιόλογων (για διαβασμα) εσωφυλλων!!