Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Τάκης Κωνσταντακόπουλος: Στον ήλιο και στον άνεμο... (1997)

Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος κατάγεται από την Αρχαία Ολυμπία, κοντοχωριανός δηλαδή του Ηλία Ανδριόπουλου, και είναι ένας καλός λαϊκός τραγουδιστής με διακριτική παρουσία στο ελληνικό τραγούδι εδώ και δεκαετίες. Έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν παρουσίαζε επί μία πενταετία (1989-1994) στην ΕΡΤ2 την πολύ αξιόλογη μουσική εκπομπή "Στιγμές από το ελληνικό τραγούδι" με επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τα τραγούδια και τους δημιουργούς του Νέου Κύματος. Στην εκπομπή συχνά τραγουδούσε κι ο ίδιος ως εκφραστής μιας μετανεοκυματικής ερμηνευτικής γραμμής διαθέτοντας χωρίς αμφιβολία στέρεη δωρική φωνή που του επιτρέπει να δίνει καθαρές και στιβαρές ερμηνείες. 
Είχε ξεκινήσει να καταπιάνεται με το τραγούδι αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση στα στέκια της Πλάκας, ενώ το πρώτο δισκογραφημένο τραγούδι του βγήκε το 1978 με τίτλο "Δε γυρίζουν χελιδόνια" (σύνθεση Σπύρου Κουρκουνάκη σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου). Το 1986 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Αφενός, αφετέρου", ενώ στη συνέχεια είχε κάποιες σκόρπιες συνεργασίες. 
Το 1997 ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος ηχογράφησε τον σημαντικότερο προσωπικό του δίσκο με την υποστήριξη του στιχουργού Άκου Δασκαλόπουλου. Ο δίσκος φέρει τον ποιητικό τίτλο "Στον ήλιο και στον άνεμο ταξίδι θα σε πάω" κι εκδόθηκε από την ΜΒΙ. Πρόκειται για έναν καθαρά λαϊκό κύκλο δώδεκα τραγουδιών κι ενός οργανικού φινάλε με συνθέσεις κυρίως του Μιχάλη Τερζή που έγραψε πέντε τραγούδια, αλλά και του μπουζουξή Μανώλη Γεροστάθη και των συνθετών Σωτήρη Σακελλαρόπουλου, Γιάγκου Χαρτοφύλακα και Θεόδωρου Ξυδιά. Στους στίχους συμπράττουν αξιόλογοι στιχουργοί, όπως ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Δημήτρης Λέντζος, ο Σαράντης Αλιβιζάτος και ο Λευτέρης Χαψιάδης
Καλογραμμένα τραγούδια με στρογγυλεμένες λαϊκές μελωδίες που ακούγονται ευχάριστα, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ή εκπλήξεις. Συνυπάρχουν ζεϊμπέκικα, νησιώτικοι μπάλοι, χασαποσέρβικα και λοιποί λαϊκοί ρυθμοί. Ένας ισορροπημένος δίσκος με μουσική, στίχους και ερμηνεία σε πολύ αξιοπρεπή επίπεδα. Στο εσώφυλλο της έκδοσης φιλοξενείται κείμενο του Άκου Δασκαλόπουλου που αναφέρεται στον ερμηνευτή.

(c) CD | MBI | 1997 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: