Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Νότης Μαυρουδής: Άγρυπνο φεγγάρι (2019)

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια θλιβερή επέτειο, καθώς συμπληρώθηκε ένας ακριβώς χρόνος από τον αδόκητο και άδικο θάνατο του εκλεκτού συνθέτη, κορυφαίου κλασικού κιθαριστή, παιδαγωγού και συγγραφέα Νότη Μαυρουδή (1945-2013), ενός σεμνού και συνεπούς δημιουργού επί εξήντα σχεδόν χρόνια που ξεκίνησε νεότατος ως νεοκυματικός συνθέτης με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο αιφνιδιάζοντας μάλιστα όλο το μουσικό κατεστημένο της εποχής, όταν κέρδισε το 1965 το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το υπέροχο "Ήταν μεγάλη η νύχτα" που ερμήνευσε η Σούλα Μπιρμπίλη. Η μακρόχρονη καριέρα του είχε πολύ ενδιαφέρουσες μεταλλάξεις, αφού για ένα σημαντικό διάστημα είχε εγκαταλείψει το τραγούδι, για να αναλάβει την έδρα κλασικής κιθάρας στην Civica Scuola di Musica Claudio Abbado του Μιλάνου (1970-1975). 
Ο πρώτος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών του Νότη Μαυρουδή με τίτλο "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" κυκλοφόρησε το 1968 και βασίστηκε σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Αυτή η εντυπωσιακή αρχή έδειξε κι ένα δρόμο που αργότερα θα ακολουθούσε με συνέπεια ο συνθέτης, ο οποίος συχνά κατέφευγε στον ποιητικό λόγο ντύνοντας με λυρικά χρώματα πολλά εκλεκτά ποιητικά κείμενα ακόμη και για παιδικούς κύκλους τραγουδιών ("Μουσικό ανθολόγιο", 2003). 
Μία λοιπόν από τις τελευταίες του δισκογραφικές εργασίες, ελάχιστα γνωστή μάλλον στο ευρύ κοινό, ήταν βασισμένη αποκλειστικά στον ποιητικό λόγο. Τίτλος της: "Άγρυπνο φεγγάρι". Κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ianos και περιλαμβάνει δεκατρία μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών από τον 19ο και τον 20ο αιώνα φτάνοντας ως την περιβόητη Γενιά του '30. Ειδικότερα, έχουν επιλεγεί ποιήματα των Γεώργιου Βιζυηνού, Γιώργου Σαραντάρη, Κώστα Καρυωτάκη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Βάρναλη, Μαρίας Πολυδούρη και Γιώργου Σεφέρη. Κάποια από αυτά προέρχονται από παλιότερες δουλειές του συνθέτη ("Βράδυ", "Κοντά σου") κι εδώ ακούγονται σε δεύτερη εκτέλεση με νέα ενορχήστρωση. Για την ερμηνεία τους επιστρατεύτηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, δηλαδή η Νένα Βενετσάνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μόρφω Τσαϊρέλη και η Μαρία Θωίδου.
Η μουσική του Μαυρουδή ακολουθεί τη γνωστή του μελωδική μανιέρα με ισχυρές δόσεις λυρικής διάθεσης που τονίζεται από την κυρίαρχη παρουσία της κιθάρας του, ενώ στη λιτή συνοδευτική ενορχήστρωση συνέπραξε ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Η προσεγμένη έκδοση συνοδεύεται από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό κείμενο του συνθέτη, ο οποίος μεταξύ άλλων εξομολογείται: "Οι μελοποιήσεις μου σ' αυτό το άλμπουμ συνιστούν μια σύγχρονη εκδοχή της μουσικής φόρμας, η οποία πρυτάνευε στο ελληνικό τραγούδι ήδη από το '60 με σπουδαίους δημιουργούς και θεμελιακό έργο που προώθησε τον ποιητικό λόγο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σηματοδοτούν μια ιδεολογική επιστροφή σ' αυτήν την πρωτοποριακή μουσική αντίληψη, σ' αυτόν τον μουσικοποιητικό λόγο που για διάφορες αιτίες έχει πλέον σχεδόν εγκαταλειφθεί...".


(c) CD | Ianos | 2019 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: