Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Τα παιδικά του Νότη Μαυρουδή: Μουσικό ανθολόγιο (2003)

Η ευαίσθητη και λυρική μουσική γλώσσα του αγαπημένου συνθέτη Νότη Μαυρουδή δεν μπορούσε παρά να ταιριάξει με την εύθραυστη παιδική ψυχή και να αποδώσει έτσι πολύ γοητευτικούς καρπούς. Πράγματι ο συνθέτης έχει δείξει επανειλημμένα και με πολύ πειστικό τρόπο το ειδικό ενδιαφέρον του για το παιδικό τραγούδι με μια θαυμάσια σειρά δίσκων αυτής της κατηγορίας. Θυμίζω το "Χάρτινο Καράβι" (1995), τον "Όλιβερ Τουίστ" (1997), το "Λούνα Παρκ" (1998) και αργότερα τον "Κλόουν" (2009). 
Κι όπως ήδη εξηγήσαμε, ο Νότης Μαυρουδής αντιμετώπισε το παιδικό τραγούδι ως πολύ σοβαρό μουσικό είδος που έχει ειδικές απαιτήσεις, ώστε να δίνει θετικά ερεθίσματα στα ανώριμα παιδικά αφτιά, για να εξοικειώνονται με πιο απαιτητικά ακούσματα. Γιαυτό συμμετείχε και στην ειδική εκπαιδευτική έκδοση του υπουργείου παιδείας το 1998 που βασίζονταν σε έγκυρες μελοποιήσεις οικείων ποιητικών κειμένων από τα σχολικά βιβλία. 
Και ακριβώς πάνω στην ίδια ιδέα βασίστηκε ένας ακόμη "παιδικός" δίσκος του συνθέτη που κυκλοφόρησε το 2003 με τον λιτό τίτλο "Μουσικό Ανθολόγιο". Ο Μαυρουδής εδώ μελοποίησε δεκατρία παιδικά ποιήματα γραμμένα από γνωστούς ποιητές και συγγραφείς παιδικών βιβλίων της παλιότερης γενιάς, όπως οι: Τέλλος Άγρας, Γεώργιος Δροσίνης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Γεώργιος Βιζυηνός, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Κωστής Παλαμάς και Άγγελος Σικελιανός. Ανάμεσά τους κι ένα τρυφερό "Νανούρισμα" από τη δημοτική μας παράδοση, αλλά κι ένα ποίημα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο γραμμένο από τον Κώστα Μόντη
Το υλικό του δίσκου χτίστηκε σταδιακά κατά το διάστημα 1997-2002. Τα τραγούδια ερμηνεύονται πολύ αυθόρμητα και πηγαία από τη Χορωδία του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης υπό την άμεση μουσική εποπτεία του συνθέτη, ενώ τη διδασκαλία της χορωδίας επωμίστηκε η Μαρία Τσομίδου.

(c) CD | Eros Music/Corifeo | 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: