Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Οι ηθοποιοί τραγουδούν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (1934-2004) υπήρξε ασφαλώς ένας από τους δημοφιλέστερους Έλληνες ηθοποιούς της δεκαετίας του '60 τόσο πρωταγωνιστώντας δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη κατά το διάστημα 1959-1968, όσο και στην αυτόνομη καριέρα του στη συνέχεια. Και συγχρόνως ήταν από τους ελάχιστους πρωταγωνιστές (ζεν πρεμιέ) που συνήθιζαν να τραγουδούν στις ταινίες τους διαθέτοντας μια στέρεη λαϊκή φωνή, χάρις στην οποία ευτύχησε να ερμηνεύσει πολλά τραγούδια και μάλιστα εκλεκτών συνθετών, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Νίκος Μαμαγκάκης και ο Μάνος Λοΐζος. Για παράδειγμα, τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου "Ένα μεσημέρι" (1966) του Σταύρου Ξαρχάκου με ερμηνευτές τον Μπιθικώτση, τη Μοσχολιού και τον Κόκοτα, πρώτος τα είχε ερμηνεύσει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία "Διπλοπενιές"! Στο διάστημα βέβαια που συμπρωταγωνιστούσε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συνήθως μοιραζόταν μαζί της τα τραγούδια των ταινιών τους, ενώ από το 1969 και μετά σε κάποιες ταινίες τραγούδησε μόνος του, όπως τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου από την ταινία "Το λεβεντόπαιδο" (1969).
Το αφιέρωμα στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ που επιμελήθηκε ο Μάκης Δελαπόρτας και κυκλοφόρησε το 2006 από την ΕΜΙ με τίτλο "Τα κινηματογραφικά" περιλαμβάνει δέκα τραγούδια που ερμήνευσε ο σπουδαίος ηθοποιός για ταινίες της περιόδου 1966-1969. Τα επτά από αυτά έχουν μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου, Δημήτρη Χριστοδούλου και Ξενοφώντα Φιλέρη. Συγκεκριμένα, έχουμε τα τραγούδια "Το περιστέρι" και "Το χαμόγελο" από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια" (1966) και επίσης άλλα τρία τραγούδια ("Μέρα νύχτα", "Δεν είναι δρόμος η καρδιά", "Γλυκιά ζωή") από την επόμενη ταινία του Αλέκου Σακελλάριου  "Δημήτρη μου, Δημήτρη μου" (1967). Έχουμε επίσης το τραγούδι "Το ταβερνάκι" από τη μελό ταινία "Θέλω να ζήσω στον ήλιο" (1966) του Οδυσσέα Κωστελέτου, καθώς κι ένα ακόμη σπάνιο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα με τίτλο "Στης αυγής το παραθύρι" που φαίνεται να γράφτηκε για κάποια άγνωστη ταινία της εποχής.
Ο δίσκος συμπληρώνεται με τρία ωραία τραγούδια των Μάνου Λοΐζου και Λευτέρη Παπαδόπουλου ("Η Τζαμάικα", "Όταν κλαίει ένας άντρας", "Του βαρκάρη γιος") που γράφτηκαν για την ταινία "Το λεβεντόπαιδο" (1969) του Ντίνου Δημόπουλου. Το πρώτο από αυτά ("Η Τζαμάικα") συμπεριλήφθηκε τον επόμενο χρόνο στο δίσκο του συνθέτη "Θαλασσογραφίες" κι έγινε μεγάλη επιτυχία σε δεύτερη εκτέλεση με τη φωνή του Γιάννη Καλατζή.

(c) CD | EMI | 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: