Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ελληνες κιθαριστές: Κώστας Κοτσιώλης

Ο Κώστας Κοτσιώλης, συνομήλικος του Κώστα Γρηγορέα, είναι ασφαλώς ένας κορυφαίος Έλληνας σολίστ της κλασικής κιθάρας με διεθνή αναγνώριση. Γεννήθηκε το 1957 στην Τασκένδη, ενώ τα πρώτα του μαθήματα κιθάρας τα πήρε από τον Χαράλαμπο Εκμετζόγλου στο Ελληνικό Ωδείο και σε ηλικία μόλις 15 χρονών έδωσε το πρώτο δημόσιο ρεσιτάλ του ερμηνεύοντας το αριστούργημα του Joaquin Rodrigo "Κοντσέρτο του Αρανχουέθ" με τη συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το 1978 με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το διεθνές κιθαριστικό φεστιβάλ Volos International Guitar Festival, ενώ πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ανάλογου φεστιβάλ στο Βελιγράδι.
Η αδιάλειπτη δραστηριότητά του τον έφερε συχνά σε συμπράξεις με μεγάλες διεθνείς ορχήστρες, όπως η κορυφαία Κοντσέρτγκεμπαου του Άμστερνταμ και η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ευτύχησε να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της διεθνούς κιθαριστικής σκηνής, όπως ο John Willliams, o Astor Piazzolla και κυρίως ο Κουβανός συνθέτης και κιθαριστής Leo Brouwer, του οποίου θεωρείται ο καλύτερος ερμηνευτής των έργων του. Η πρώτη του ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε το 1981 για λογαριασμό της μεγάλης σοβιετικής εταιρείας Melodia, ενώ ακολούθησαν αρκετές ηχογραφήσεις με την ελληνική εταιρεία Music Viva και τη Sony. Ξεχωριστή στιγμή του ήταν η ερμηνεία του Κoντσέρτου για Κιθάρα και Ορχήστρα του Θάνου Μικρούτσικου που εκδόθηκε το 1998 από την ΕΜΙ.
Με παραγωγή λοιπόν του Θάνου Μικρούτσικου κυκλοφόρησε το 1997 από το κλασικό τμήμα της EMI η πιο σημαντική προσωπική δουλειά του Κώστα Κοτσιώλη με τον ποιητικό τίτλο "Κιθάρα του σεληνόφωτος" που δηλώνει εμμέσως το ηχοχρωματικό πλαίσιο, στο οποίο κινούνται οι επιλεγμένες συνθέσεις από το διεθνές κιθαριστικό ρεπερτόριο. Έχουν επιλεγεί κυρίως έργα λατίνων συνθετών, όπως ο Παραγουανός Augustin Barrios (1885-1944), ο Αργεντίνος Astor Piazzolla (1921-1992), ο Βενεζουελανός Luis Zea (γενν. 1953) και οι Κουβανοί Carlos Farinas (1934-2002) και Leo Brouwer (γενν. 1939). Επίσης περιλαμβάνεται μια σύντομη σύνθεση του Βραζιλιάνου Egberto Gismonti (γενν. 1947) και η τετραμερής σύνθεση "Kayunbaba Suite" του Ιταλού Carlo Domeniconi (γενν. 1947).

(c) CD | EMI | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: