Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Έλληνες κιθαριστές: Κώστας Γρηγορέας

Γεννημένος στην Αθήνα το 1957 ο Κώστας Γρηγορέας ανήκει σε μια γενιά κορυφαίων Ελλήνων κιθαριστών με διεθνή αναγνώριση. Σπούδασε στην Αθήνα πλάι στον Δημήτρη Φάμπα και συνέχισε σε ανώτερο επίπεδο στην Αγγλία, όπου μεταξύ άλλων είχε δάσκαλο τον διάσημο κιθαριστή John Williams.
Από τη δεκαετία του '80 έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με αμέτρητες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως σολίστ παράλληλα με τη συμμετοχή του σε πάμπολλες ηχογραφήσεις έργων διαφόρων συνθετών και τραγουδιστών, ενώ συγχρόνως συνθέτει και δικά του έργα. Το 1985 παρουσίασε από την εταιρεία Motivo την πρώτη του ηχογράφηση με τίτλο "Έργα Ελλήνων συνθετών για Κιθάρα" με έργα του συνθέτη Κυριάκου Τζωρτζινάκη, ενώ το 1986 μας έδωσε μια θαυμάσια μεταγραφή για σόλο κιθάρα αγαπημένων τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι με το δίσκο "Τετράδιο για Κιθάρα" που εκδόθηκε από τον Σείριο. Σήμερα συνεχίζει τη δραστηριότητά του με αμείωτους ρυθμούς και διδάσκει ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.
Η σημαντικότερη δισκογραφική του δουλειά για την κλασική κιθάρα με αποκλειστικά δικές του συνθέσεις με τίτλο "Κιθάρα σε ελληνικό τρόπο" εκδόθηκε το 2004 από την ετικέτα Timbro των μουσικών εκδόσεων Κ. Παπαγρηγορίου - Χ. Νάκα. Ο δίσκος περιλαμβάνει μια σειρά μικρών συνθέσεων που αναπτύσσονται σε δύο ή τρία μέρη ("Παραστάσεις", "Aria-Toccata", "Νυχτερινά", "Καλοκαιρινά", "Σε ελληνικό τρόπο") με εξαίρεση την πολυμερή "Σουίτα για το πέρασμα του χρόνου" που περιλαμβάνει πέντε μέρη. 
Ερμηνεύει φυσικά ο ίδιος με μοναδική δεξιοτεχνία σε μια υψηλής ηχητικής πιστότητας ηχογράφηση που αξιοποιεί άριστα τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία (DDD). Ο ίδιος προσδιορίζει ως εξής τη δουλειά του: “Σε τρόπους που έχω καταλάβει σαν Eλληνική μουσική, μερικά κομμάτια για το αγαπημένο μου όργανο. Όσο απλά ή σύνθετα τα ήθελα (...) Σαν “Ελληνικούς τρόπους” αντιλαμβάνομαι όλα τα αυθεντικά στοιχεία, αλλά και όσα έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική μουσική. Από την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, τους Έλληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδοποιούς έως την Jazz και το Rock που συντρόφευαν τα νεανικά μου ακούσματα”.

(c) CD | Timbro | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: