Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Έλληνες κιθαριστές: Παναγιώτης Μάργαρης (Δίχως πυξίδα)

Ο Παναγιώτης Μάργαρης (γενν. 1971) είναι ένας από τους σημαντικότερους κιθαριστές της νεότερης γενιάς, με άρτιες μουσικές σπουδές και πάμπολλες δημόσιες εμφανίσεις, αλλά και με σημαντικές δισκογραφικές καταθέσεις που γνωρίζουν μάλιστα και ευρεία εμπορική αποδοχή. 
Ο Μάργαρης είναι επίσης και αξιόλογος τραγουδοποιός και με την ιδιότητα αυτή πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1995 με το δίσκο "Στης νύχτας το φως", ενώ το 1997 μας έδωσε τη δεύτερη προσωπική δουλειά του με τίτλο "Είναι καιρός". Ακολούθησε η γόνιμη συνεργασία του με τον δάσκαλό του Νότη Μαυρουδή, με τον οποίο επί μία δεκαετία αποτέλεσαν ένα υψηλού επιπέδου κιθαριστικό ντούο και ηχογράφησαν την εξαιρετική σειρά δίσκων με γενικό τίτλο Cafe de l' art.
Το 2001 ήρθε η τρίτη και αξιολογότερη προσωπική δουλειά του Παναγιώτη Μάργαρη με τίτλο "Δίχως πυξίδα" που εκδόθηκε από την ετικέτα Corifeo της Eros Music, την οποία τότε διηύθυνε ο Νότης Μαυρουδής. Πρόκειται για μια σειρά οργανικών θεμάτων με ισχυρή μελωδική βάση, όπου η κιθάρα καθοδηγεί διακριτικά την ορχήστρα που περιλαμβάνει ακουστικά όργανα, όπως πιάνο, βιολί, φλάουτο και κρουστά, με εξαίρεση το τρυφερό κομμάτι "Μετά την ομίχλη" που αποδίδεται από σόλο κιθάρα και αναδεικνύει ανάγλυφα τη μοναδική δεξιοτεχνία του Μάργαρη. Τη ροή των οργανικών θεμάτων διακόπτουν τρία εμβόλιμα τραγούδια σε στίχους της Αθηνάς Καραταράκη και του Τάσου Σαμαρτζή που ερμηνεύει αισθαντικά η Φιόνα Τζαβάρα
Ο συνθέτης καταφέρνει με τις λεπτεπίλεπτες μελωδίες του να διαμορφώσει έναν συναρπαστικό ηχοχρωματικό κόσμο συνταιριάζοντας χωρίς προκαταλήψεις στοιχεία από το παγκόσμιο φάσμα της μουσικής, συνεπικουρούμενος ασφαλώς πολύ αποτελεσματικά από αξιόλογους μουσικούς, όπως ο Δημήτρης Οικονομάκης στο μπάσο, ο Γιώργος Κατσάνος στο πιάνο, ο Τάσος Παπαστάμου στο βιολί, η Σοφία Μαυρογενίδου στο φλάουτο και ο Νίκος Τουλιάτος στα τύμπανα. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο ίδιος ο συνθέτης.

(c) CD | Corifeo/Eros Music | 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: