Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Η LYRA ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ - Γιώργος Κοντογιώργος: Παράθυρο στη θάλασσα (1974)

Μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου μεγάλου δίσκου του Γιώργου Κοντογιώργου "Γύφτισσα μέρα" (1970) μέχρι την έκδοση της δεύτερης ολοκληρωμένης δουλειάς του καλού συνθέτη και ενορχηστρωτή που ήρθε το 1974 με τίτλο "Παράθυρο στη θάλασσα"
Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο λαϊκό δίσκο με δώδεκα καινούργια τραγούδια σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη, ενός πολύ σημαντικού στιχουργού που υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός στα χρόνια του Νέου Κύματος κυρίως μέσα από τη συνεργασία του με τον Νότη Μαυρουδή.
Ο δίσκος διαθέτει πολλές όμορφες στιγμές και ανέδειξε επιτυχίες που ακούστηκαν πολύ εκείνο τον καιρό, όπως τα τραγούδια: "Ο καλός μου πάει στα ξένα", "Μια ξανθιά απ' τη Μυτιλήνη", "Παρασκευούλα ζάχαρη", "Μεθυσμένο λεωφορείο". Περιλαμβάνονται επίσης και μερικά ορθόδοξα ζεϊμπέκικα, όπως το δυνατό "Κλαίνε τη νύχτα τα πουλιά", το "Δυο παιδιά" και το "Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι". Προσωπικά πάντως ξεχωρίζω δυο λιγότερο ακουσμένα τραγούδια, πρώτα το τρυφερό "Πήρα γράμμα" που αποδίδει πολύ εκφραστικά η υπέροχη Ρένα Κουμιώτη, και κυρίως το χατζιδακικής αισθητικής και αναφοράς "Τα μάτια σου Κατερινιώ" με την ωραία ερμηνεία του Μιχάλη Βιολάρη
ΥΓ. Αξίζει να επισημάνουμε ότι πρόσφατα (2019) γυρίστηκε στη Νίσυρο η ισπανοελληνική κινηματογραφική ταινία "Una ventana al mar" (σκηνοθ. Μ.Α. Χιμένεζ) που στα ελληνικά μεταφράζεται: Παράθυρο στη θάλασσα! Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το δίσκο του Γιώργου Κοντογιώργου.

(c) CD | Lyra | 1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: