Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Έλληνες κιθαριστές: Έλενα Παπανδρέου

Από την πλούσια φουρνιά των σύγχρονων Ελλήνων κιθαριστών η Έλενα Παπανδρέου σίγουρα αποτελεί το πιο διάσημο ελληνικό όνομα στο παγκόσμιο κιθαριστικό στερέωμα με αρκετές ήδη ηχογραφήσεις στο ενεργητικό της, αρκετές από τις οποίες με μεγάλες ξένες δισκογραφικές εταιρείες. 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και τα πρώτα της μαθήματα τα πήρε με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αγγλία με διάσημους δασκάλους, όπως ο Gordon Crosskey, o Julian Bream και ο Leo Brouwer. Οι πολλαπλές βραβεύσεις της σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Αθήνα, την Ιταλία και την Αμερική την καθιέρωσαν γρήγορα στις πρώτες θέσεις των σύγχρονων κιθαριστών και μάλιστα το βραβείο "Naxos" της έδωσε την ευκαιρία για μια σημαντική σειρά ηχογραφήσεων για λογαριασμό της ομώνυμης δισκογραφικής εταιρείας, πριν μεταπηδήσει στη σουηδική Bis.
Οι πρώτες πάντως ηχογραφήσεις της Έλενας Παπανδρέου έγιναν στην Ελλάδα πριν καν πάρει το πτυχίο της, κατά το διάστημα 1983-1986 για λογαρισμό της Lyra με μια σειρά έργων του Νίκου Μαμαγκάκη (Ερωτική μουσική για σόλο Κιθάρα, 22 Κομμάτια για σόλο Κιθάρα, Νέα Εκδρομή), ενώ το 1990 στον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι ηχογράφησε ένα πρόγραμμα με συνθέσεις των Bach, Albinoni, Stravinsky, Brouwer και Μπουντούνη.
Ο πρώτος λοιπόν από τους δύο δίσκους που ηχογράφησε η Έλενα Παπανδρέου στη Naxos κυκλοφόρησε το 1998 με τίτλο "Guitar Recital" ενταγμένος στη σειρά "Laureate Series" και περιλαμβάνει έργα τριών Ελλήνων και τριών ξένων συνθετών. Από ελληνικής πλευράς έχουμε το έργο "Λαϊκή χορευτική σουίτα" (Folk Dance Suite) και τις "Χροές" (Hroes) του Νίκου Μαμαγκάκη (1929-2013), δύο τραγούδια μεταγραμμένα για σόλο κιθάρα του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021) από τον κύκλο τραγουδιών "Λυρικότερα" και τη σύνθεση "Οκτώ περιλήψεις" (Eight Summaries) μαζί με άλλα δύο θέματα (Τσιφτετέλι για την Έλενα, Κοκτέιλ) του Βαγγέλη Μπουντούνη (γενν. 1950). Ο δίσκος συμπληρώνεται με τρία μέρη σε μεταγραφή για κιθάρα από το σκηνικό έργο "Η ιστορία του στρατιώτη" (The Soldier's Tale), δύο θέματα του Γάλλου συνθέτη και κιθαριστή Roland Dyens (1955-2016) και το όμορφο "Usher Waltz" του σύγχρονου Ρώσου συνθέτη Nikita Koshkin (γενν. 1956), το οποίο είναι και το κομμάτι που συνεισέφερε η ελληνίδα κιθαρίστρια στη συγκεντρωτική έκδοση "Μισός αιώνας Έλληνες Κιθαριστές" (2005).
Επισημαίνω ότι το 2001 η Έλενα Παπανδρέου ηχογράφησε πάλι για τη Naxos ένα δίσκο αποκλειστικά με συνθέσεις του Κουβανού συνθέτη Leo Brouwer, ενώ στη συνέχεια για λογαρισμό της σουηδικής εταιρείας Bis ηχογράφησε δύο ακόμη δίσκους, έναν με έργα του Roland Dyens κι ένα δεύτερο με έργα του Nikita Koshkin.

(c) CD | Naxos | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: