Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Ελληνες κιθαριστές: Ευάγγελος Ασημακόπουλος & Λίζα Ζώη

Ένα από τα διασημότερα κιθαριστικά δίδυμα αποτελούν οι Έλληνες σολίστ της κλασικής κιθάρας Ευάγγελος Ασημακόπουλος και Λίζα Ζώη, ζευγάρι αχώριστο στη ζωή και στην τέχνη, αμφότεροι γεννημένοι το 1940 και από τα μέσα της δεκαετίας του '60 παρόντες στα μουσικά πράγματα με τεράστιο αριθμό εγχώριων και διεθνών ρετιτάλ. Έχουν συμπράξει επίσης με διάσημες συμφωνικές ορχήστρες, ενώ αρκετοί σύγχρονοι συνθέτες τους έχουν αφιερώσει έργα τους γραμμένα ειδικά γι' αυτούς. Επίσης οι ίδιοι καταπιάστηκαν συστηματικά με τη μεταγραφή κλασικών συνθέσεων σε φόρμα για δυο κιθάρες εμπλουτίζοντας το φτωχό ρεπερτόριο αυτής της κατηγορίας και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από διεθνή μέσα και ξένους κριτικούς. 
Το 2009 εκδόθηκε από την ετικέτα Legend Classics ένας διπλός ψηφιακός δίσκος του δύο κιθαριστών με το χαρακτηριστικό αγγλόφωνο τίτλο "50 Years of Guitar Artistry" που υποδηλώνει τη συμπλήρωση μισού αιώνα ενεργού παρουσίας τους στα μουσικά πράγματα. 
Ο πρώτος δίσκος έχει υπότιτλο "Concerti Live" και περιλαμβάνει υλικό ηχογραφημένο ζωντανά από συναυλίες. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τρία Κοντσέρτα για δύο Κιθάρες προερχόμενα από εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους και μουσικές σχολές. Η αρχή γίνεται με ένα τριμερές Κοντσέρτο του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη Joseph Haydn (1732-1809), δασκάλου του Μότσαρτ και του Μπετόβεν, το οποίο αποτελεί διασκευή πρωτότυπου κοντσέτου για Lira Οrganizzata, αν και το πρώτο μέρος έχει χρησιμοποιηθεί και στο δημοφιλέστατο Κοντσέρτο για Τρομπέτα του συνθέτη, ενώ τη αργό δεύτερο μέρος πέρασε και ως δεύτερο μέρος της Συμφωνίας αρ. 100 ("Στρατιωτικής")
Το δεύτερο Κοντσέρτο του δίσκου έχει τίτλο "Fantasia Latina" και αναπτύσσεται σε τέσσερα μέρη. Γράφτηκε το 2002 από τον Αργεντίνο συνθέτη Jorge Morel (1931-2021). Και τα δυο αυτά Κοντσέρτα ηχογραφήθηκαν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του ΜΜΑ στις 14 Νοεμβρίου 2008. Στην εκτέλεση των δύο αυτών κοντσέρτων συμμετέχει η Ορχήστρα Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής που διευθύνει ο Τάσος Συμεωνίδης.
Ο πρώτος δίσκος της έκδοσης συμπληρώνεται με το Κοντσέρτο για δύο Κιθάρες του σημαντικού Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2002). Γράφτηκε το 1972 με τη συνεργασία των δύο κιθαριστών και αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Το έργο ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2003. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Duisburg διευθύνει ο Jonathan Darlington.
Ο δεύτερος δίσκος με υπότιτλο "Dedications" περιλαμβάνει συνθέσεις για δύο κλασικές κιθάρες χωρίς συνοδεία ορχήστρας που γράφτηκαν και αφιερώθηκαν στο κιθαριστικό δίδυμο Ασημακόπουλου - Ζώη. Το πρώτο έργο γράφτηκε το 1969 από τον Άγγλο συνθέτη John Duarte (1919-2004) κι έχει τίτλο "Ελληνική Σουίτα", αφού τα πέντε μέρη του είναι εμπνευσμένα από θέματα της ελληνικής παράδοσης. 
Ακολουθούν τρία έργα Ελλήνων συνθετών: Οι "Ελληνικές Αναμνήσεις" σε πέντε μέρη του πρόωρα χαμένου συνθέτη Κυριάκου Τζωρτζινάκη (1950-1989), η διμερής "Ρεμπέτικη Σουίτα" του Βασίλη Τενίδη (1936-2017) και τα "Τέσσερα Στάσιμα" του Περικλή Κούκου (γενν. 1960) που είναι εμπνευσμένα από την τραγωδία "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή. Ο δίσκος συμπληρώνεται με το κομμάτι "Scherzando" του Jorge Morel. Την τεχνική επιμέλεια της ηχογράφησης είχαν οι κιθαριστές Ιάκωβος Κολανιάν και Κώστας Γρηγορέας.


(c) 2CD | Legend Classics | 2009 | Πηγή: ΟΟ/d58

1 σχόλιο:

Leonidas είπε...

Ευχαριστούμε !! Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ζευγαριού στο classicalguitarmagazine.com/the-duo-evangelos-liza-have-been-making-beautiful-music-together-for-more-than-50-years/