Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Οι ηθοποιοί τραγουδούν: Αλέκα Μαβίλη

Η Αλέκα Μαβίλη (γενν. 1944) αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη της γενιάς του '60 που είχε διπλή ταυτότητα με ισοδύναμα μέρη, ένα το υποκριτικό κι άλλο ένα το τραγουδιστικό. Δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, αφού η κινηματογραφική της παρουσία περιορίζεται ουσιαστικά στις ταινίες "Οι θαλασσιές οι χάντρες" (1967) και "Η δίκη ενός αθώου" (1969), αν και έχει εμφανιστεί και σε άλλες ταινίες, αλλά μόνο ως τραγουδίστρια, όπως οι ταινίες: "Το λεβεντόπαιδο" (1969), όπου τραγουδά μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Γιάννη Καλατζή, και "Όμορφες μέρες" (1970), όπου συμμετέχει δίπλα σε μια πλειάδα τραγουδιστών (Μιχάλης Βιολάρης, Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Πόπη Αστεριάδη, Γιώργος Μαρίνος, Δάκης και Γιώργος Δανέζης). Λιγότερο γνωστό ίσως είναι ότι ξεκίνησε ως παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό κανάλι της ΥΕΝΕΔ, όπου αργότερα συνέχισε ως ηθοποιός σε σίριαλ και τηλεοπτικές θεατρικές παραγωγές.
Σε δισκογραφικό πεδίο η Αλέκα Μαβίλη μας έδωσε δύο προσωπικούς δίσκους, έναν το 1969 με τίτλο "Όλο το καλοκαίρι" κι ένα δεύτερο το 1976 με τίτλο "Πού να χωρέσει τ' όνειρο". Ωστόσο η πρώτη της ηχογράφηση είχε προηγηθεί κατά μερικά χρόνια, όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος της έδωσε (σε δεύτερη εκτέλεση) την υπέροχη λαϊκή μπαλάντα "Παράπονο" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που περιλήφθηκε στο δίσκο του συνθέτη "Πρώτη εκτέλεση", αλλά είχε πρωτοακουστεί στην ταινία "Κόκκινα φανάρια" (1963) από τη Τζένη Καρέζη. Το 1965 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης - τη χρονιά που κέρδισε το πρώτο βραβείο το εξαίσιο "Ήταν μεγάλη η νύχτα" του Νότη Μαυρουδή - με το τραγούδι "Να 'χα το χελιδόνι" των Δημήτρη Μπουκουβάλα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, ενώ το 1966 ηχογράφησε για τις 45 στροφές το εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου "Αυτό τ' αγόρι" που αμέσως μετά ακούστηκε και στην ταινία "Βοήθεια ο Βέγγος, πράκτωρ 000". Το 1968 επίσης ο Γιάννης Σπανός τη χρησιμοποίησε στη δεύτερη "Ανθολογία" του, όπου ερμήνευσε δυο τραγούδια, από τα οποία ξεχωρίζει το υπέροχο "Ο παλιός μας έρωτας", ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στο δίσκο "Η Ελένη του Μάη" του Γιάννη Γλέζου. Παράλληλα είχε αξιόλογες συνεργασίες και με άλλους σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Μίμης Πλέσσας, ο Νότης Μαυρουδής και ο Θόδωρος Τζίφας.
Το μικρό αφιέρωμα που επιμελήθηκε για την Αλέκα Μαβίλη ο Μάκης Δελαπόρτας με τίτλο "Τα πρώτα μου τραγούδια" περιλαμβάνει δέκα εκλεκτές δισκογραφικές στιγμές της, όμορφα τραγούδια σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση, που ηχογραφήθηκαν κατά το διάστημα 1965-1968 και κυκλοφόρησαν στις 45 στροφές, ενώ τα περισσότερα ακούστηκαν και σε ταινίες της εποχής.

(c) CD | EMI | 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: