Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Τα παιδικά του Νότη Μαυρουδή: Κλόουν (2009)

Ο παιδικός δίσκος "Κλόουν" κυκλοφόρησε από τη Lyra το 2009 και παραμένει μέχρι στιγμής η τελευταία μουσική κατάθεση του σπουδαίου συνθέτη Νότη Μαυρουδή στο συγκεκριμένο πεδίο. Τα τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν ειδικά για την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νικαίας, που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του δραστήριου μουσικού Θανάση Μιχαλόπουλου. Στηρίζονται σε στίχους του Δημήτρη Μανθόπουλου από το βιβλίο του «Με των στίχων τα φτερά» (εκδ. Διάπλαση, 2007). Κιθάρα παίζει ο συνθέτης μαζί με τον τότε στενό συνεργάτη του Παναγιώτη Μάργαρη.
Απλές και εύληπτες μελωδίες που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν σε κανονικά τραγούδια. Γιαυτό και επιστρατεύτηκαν και τρεις επαγγελματίες τραγουδιστές, οι οποίοι ερμηνεύουν με το προσωπικό του ύφος ο καθένας μερικά από αυτά τα τραγούδια. Πρόκειται για τον Μανώλη Μητσιά, την Αναστασία Μουτσάτσου και τη Μαριώ. Η τελευταία ερμηνεύει το ωραιότερο ίσως τραγούδι του δίσκου, ένα πολύ τρυφερό «Νανούρισμα». Επίσης συμμετέχει και ο ίδιος ο συνθέτης απαγγέλλοντας το παραμύθι του "Βοριά", με το οποίο κλείνει ο δίσκος.
Δανείζομαι από το εσώφυλλο της πολύ φροντισμένης έκδοσης το ενδιαφέρον και κατατοπιστικό σημείωμα του συνθέτη:
«Μάλλον θα με απασχολήσουν και στο μέλλον τα τραγούδια με τις παιδικές χορωδίες. Από το 1995, που ξεκίνησα μια τέτοια δισκογραφική σκέψη ("Χάρτινο καράβι"), δε σταμάτησα να επανέρχομαι κατά διαστήματα και να «γεφυρώνω» την ενηλικίωση μου με την ανάγκη παιδικής αθωότητας, που όσο περνάει ο χρόνος ολοένα και μεγαλώνει. Αυτή τη φορά, η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου της Νίκαιας, του επίμονου μαέστρου της Θανάση Μιχαλόπουλου, είναι το όχημα, και τα καινούρια μου τραγούδια για τον "Κλόουν", γι' αυτή τη χορωδία τα έγραφα. Από το βιβλίο του εξαιρετικού λογοτέχνη και συγγραφέα Δημήτρη Μανθόπουλου επέλεξα ό,τι προκαλεί την προσωπική μου «παιδική αθωότητα», παίζοντας κι εγώ με λέξεις, συνειρμούς, συμβολισμούς, μελωδίες και νοήματα, που δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα παιδιά της μικρής ηλικίας. Στο μέτρο και της δικής μου «παιδικότητας» έφτιαξα ξανά το δικό μου ιδεατό κόσμο ενός διαφορετικού χρόνου (όχι κατ' ανάγκη παλαιότερου) και συνδέθηκα με τα παιδιά της Νίκαιας, για να πορευτούμε δισκογραφικό. Μαζί με την παιδική χορωδία φιλοξενήθηκαν γνωστοί και σεβαστοί τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού, η Μαριώ, ο Μανώλης Μητσιάς και η Αναστασία Μουτσάτσου, για να ζεστάνουν ακόμη περισσότερο το δικό μας τοπίο... Θέλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς, γιατί και αυτοί, με τον τρόπο τους, έδωσαν στα τραγούδια ουσία και προσωπική σφραγίδα, στοιχεία που από χρόνια έχουν καταθέσει στο... μετερίζι του ελληνικού τραγουδιού και έχουν «βραβευτεί» από τη συλλογική αποδοχή. Τέλος, μαζί με το μαέστρο-δημιουργό της χορωδίας Θανάση Μιχαλόπουλο, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά για το κέφι και την προσπάθεια που κατέβαλαν, καθώς και τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Νίκαιας Σταύρο Κορομπίλη, που παραχώρησε τη χορωδία, αλλά και τον αεικίνητο δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο γιο την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου. Ο "Κλόουν", αυτό το συμπαθέστατο σύμβολο της χαρμολύπης, θα αναζητά ακατάπαυστα τα συναισθήματα των ανθρώπων, μικρών ή μεγάλων, σε όλες τις εποχές και τους χρόνους, είτε σε δύσκολες, είτε σε εύκολες συνθήκες, μέσα από τα τραγούδια μας...».

(c) CD | Lyra | 2009 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: