Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Ελληνες κιθαριστές: Εύα Φάμπα

Η σημαντική σύγχρονη κιθαρίστρια Εύα Φάμπα, κόρη του πατριάρχη της ελληνικής κιθαριστικής σχολής Δημήτρη Φάμπα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 κι έκανε τις πρώτες της σπουδές στο Εθνικό Ωδείο με δασκάλους τον πατέρα της και τον συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη. Μόλις δώδεκα χρονών άρχισε να δίνει δημόσια ρεσιτάλ, ενώ σύντομα ξεκίνησε περιοδείες με εμφανίσεις σε πολλά μέρη του εξωτερικού, αλλά και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Η διεθνής της αναγνώριση ήρθε με την κατάκτηση του πρώτου βραβείου στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας της Ακαδημίας του Μιλάνου. Το 1985 πραγματοποίησε την πρώτη της ηχογράφηση για τη Motivo με το δίσκο "Έργα για Κιθάρα" αφιερωμένο αποκλειστικά σε συνθέσεις του Δημήτρη Φάμπα.
Το 2014 μας έδωσε την πιο σημαντική ως τώρα ηχογράφησή της για λογαριασμό της μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας Naxos. Ο δίσκος φέρει τον αγγλόφωνο τίτλο "Greek Guitar Music", καθώς απευθύνεται στη διεθνή αγορά και περιλαμβάνει έργα αποκλειστικά Ελλήνων συνθετών. Πρόεκιται για ένα πανόραμα της ελληνικής κιθαριστικής φιλολογίας με έργα παλιότερα και σύγχρονα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι συνθέσεις του Δημήτρη Φάμπα (1921-1996) και του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021). Ξεχωρίζει η σύνθεση "Ελληνική Σουίτα" του Δημήτρη Φάμπα σε τέσσερα μέρη, γραμμένη το 1968. Τα τρία κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη αποτελούν μεταγραφές για κιθάρα γνωστών τραγουδιών του από τον "Επιτάφιο" (1958) ("Μέρα Μαγιού", "Ήσουν καλός") και την "Πολιτεία" (1960) ("Μάνα μου κια Παναγιά").
Από τη νεότερη γενιά περιλαμβάνονται οι "Τέσσερις Ελληνικές Εικόνες" (1975) του Κυριάκου Τζωρτζινάκη (1950-1989) και τα "Τρία Ελληνικά Σχέδια" (1977) του Κώστα Χατζόπουλου (γενν. 1955), του μετέπειτα μέλους του σχήματος Anemos. Και φυσικά έχουμε και δείγματα από τη σύγχρονη κιθαριστική παραγωγή, έργα γραμμένα στο διάστημα 2001-2013, από τους συνθέτες Γιώργο Μαυροειδή (γενν. 1967), Νίκο Χαριζάνο (γενν. 1969), Μηνά Μπόγρη (γενν. 1970) και Νίκο Αθανασάκη (γενν. 1972), αρκετά μάλιστα γραμμένα για την Εύα Φάμπα. 
Η έκδοση είναι ιδιαίτερα φροντισμένη, με εξαίρεση το τουριστικής αισθητικής εξώφυλλό της, και διαθέτει εξαιρετική ψηφιακή ηχογράφηση. Ο ιστορικός της μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης έγραψε το εσώκλειστο κατατοπιστικό σημείωμα με λεπτομέρειες για τους συνθέτες και τα έργα. Με εξαίρεση τις συνθέσεις των παλιότερων δημιουργών (Φάμπας, Θεοδωράκης) και του Τζωρτζινάκη, όλα τα υπόλοιπα έργα δίνονται εδώ σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση. Η ερμηνεία της Εύας Φάμπα κινείται σε υψηλά στάνταρ δεξιοτεχνίας και εκφραστικής δύναμης.


(c) CD | Naxos | 2014 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: