Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Έλληνες κιθαριστές: Κυριάκος Τζωρτζινάκης

Ο πρόωρα χαμένος συνθέτης και κιθαριστής Κυριάκος Τζωρτζινάκης (1950-1989) υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς στο χώρο της κλασικής κιθάρας. Ξεκίνησε τις πρώτες του σπουδές δίπλα στον Δημήτρη Φάμπα και συνέχισε με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο, ενώ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '70 άρχισε να συνθέτει δικά του έργα συνεισφέροντας δημιουργικά στον εμπλουτισμό του πενιχρού ελληνικού ρεπερτορίου της κλασικής κιθάρας και αποσπώντας πολύ θερμή υποδοχή από το μουσικόφιλο κοινό, αλλά και από τους ειδικούς του χώρου, όπως ο Νότης Μαυρουδής που επισημαίνει σχετικά: "Νιώθω πως μετά από χρόνια το μουσικό υλικό του Κυριάκου Τζωρτζινάκη έχει λόγο ύπαρξης στους αισθητικούς και στιλιστικούς προσανατολισμούς του ρεπερτορίου της κιθάρας. Η μουσική αναζήτησή του (...) έκανε όλους εμάς που τον συναναστραφήκαμε, να αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν ένας νέος άνθρωπος να καταφέρνει να δημιουργεί μουσικά τοπία που περιέχουν τα ρεύματα και τις αναπότρεπτα ιδιόμορφες μουσικές του 20ου αιώνα...".
Ως συνθέτης ο Κυριάκος Τζωρτζινάκης μας έχει κληροδοτήσει ένα στιβαρό έργο που περιλαμβάνει ακόμη και έργα για ορχήστρα ή μουσική δωματίου με τη συμμετοχή πάντα της κιθάρας, και φυσικά πληθώρα σόλο συνθέσεων για κιθάρα, πιάνο και άλλα όργανα. Οι δύο πρώτες δισκογραφικές του παρουσίες, οι μόνες που πρόλαβε στη σύντομη ζωή του, καταγράφονται το 1985. Πρόκειται για δυο δίσκους που εκδόθηκαν από τη Motivo με τους τίτλους "Έργα για δυο κιθάρες" (με τη Μάρω Ραζή και τον Γιάννη Γιακουμάκη) και "Έργα Ελλήνων συνθετών για Κιθάρα".
Θα σταθούμε λοιπόν στο δεύτερο δίσκο, όπου ο σημαντικός κιθαριστής Κώστας Γρηγορέας επέλεξε να ορίσει ως αφετηρία για το δικό του δισκογραφικό ντεμπούτο την κιθαριστική παρακαταθήκη του συνθέτη ερμηνεύοντας χαρακτηριστικά δείγματα από διάφορες συνθέσεις για κιθάρα, όπως οι "Δημοτικές εικόνες", μέρη από τις "Δώδεκα Σπουδές" (έργο του 1976 που επαίνεσε ιδιαίτερα ο Μάνος Χατζιδάκις), τέσσερις "Μινιατούρες", δύο "Νυχτερινά", καθώς κι ένα σύντομο "Τρίο" για τρεις κιθάρες ηχογραφημένο το 1978 με τη σύμπραξη του Κώστα Γρηγορέα, του Δημήτρη Αντωνάτου και του ίδιου του συνθέτη.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την εταιρεία Motivo, ειδικευμένη στο ελληνικό λόγιο ρεπερτόριο, αρχικά το 1985 με τίτλο "Έργα Ελλήνων Συνθετών για Κιθάρα", ενώ επανεκδόθηκε ψηφιακά το 2007 με νέο τίτλο "Μουσική για κιθάρα... Ο Κώστας Γρηγορέας παίζει Κυριάκο Τζωρτζινάκη".

(c) CD | Motivo | 1985 | επανέκδοση: 2007 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: