Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Οι ηθοποιοί τραγουδούν: Άννα Φόνσου

Άλλη μια πολύ δημοφιλής ηθοποιός από τη λαμπρή γενιά του '60 είναι η πάντα δραστήρια Άννα Φόνσου (γενν. 1939), η οποία πρωτοεμφανίστηκε, έφηβη ακόμη, στη θεατρική σκηνή το 1956, ενώ την επόμενη χρονιά έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία "Ο Φανούρης και το σόι του", για να ακολουθήσει μια σειρά πρωταγωνιστικών ρόλων παίζοντας τη χαριτωμένη και τσαχπίνα ενζενί στα χνάρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της οποίας κατά κάποιο τρόπο λειτούργησε ως ένα είδος alter ego, πριν αποφασίσει να στρέψει πιο σοβαρά το ενδιαφέρον της στο θέατρο συνεργαζόμενη με τον Αλέξη Σολομό, ενώ το 1970 έλαβε μέρος στην παράσταση "Στο καλντερίμι" που σκηνοθέτησε ο Αλέξης Δαμιανός. Πάντως στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν πια ο παλιός κινηματογράφος είχε αρχίσει να παρακμάζει και τα παλιά του είδωλα να ξεθωριάζουν, δε δίστασε να περάσει και σε ρόλους πιο τολμηρούς σε μια σειρά ερωτικών ταινιών του συρμού.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από το πολύ πετυχημένο κινηματογραφικό πέρασμα της Άννας Φόνσου ήταν ότι τραγουδούσε συχνά στις ταινίες της και μάλιστα τα τραγούδια της κυκλοφορούσαν αμέσως σε δίσκους 45 στροφών γνωρίζοντας έτσι και μια παράλληλη καριέρα τραγουδίστριας με αξιόλογες μάλιστα επιτυχίες στο ποπ ύφος της εποχής. Ένα δείγμα αυτής της πλευράς της μας δίνει η έκδοση της ΕΜΙ που επιμελήθηκε ο Μάκης Δελαπόρτας και κυκλοφόρησε το 2006 με τον εύλογο τίτλο "Τα κινηματογραφικά". Περιλαμβάνει εννέα τραγούδια, τα περισσότερα ηχογραφημένα στο διάστημα 1959-1963. Έχουμε λοιπόν τέσσερα τραγούδια του Τάκη Μωράκη από τις χαριτωμένες κωμωδίες του Ντίμη Δαδήρα "Το αγοροκόριτσο" (1959) και "Το μωρό μου" (1960), καθώς και άλλα δυο τραγούδια του ίδιου συνθέτη ("Ρία ρία ρο", "Κοκκινοσκουφίτσα") που κυκλοφόρησαν κατευθείαν σε δίσκο 45 στροφών. Έξι ανάλαφρα τραγουδάκια σε χορευτικούς ρυθμούς της εποχής (κυρίως "τσα τσα"), τα οποία ερμηνεύει με παιχνιδιάρικο ύφος η ηθοποιός συνοδευόμενη από το Τρίο Μπελκάντο
Επίσης έχουμε ένα όμορφο ταγκό ("Το αγόρι που αγαπώ") του Κώστα Κλάββα από την ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "Αυτό το κάτι άλλο" (1963), καθώς και το πολύ γνωστό "σουξέ" του Γιάννη Σπανού "Θέλω τα ώπα μου" από την ταινία "Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι" (1966) του Αλέκου Σακελλάριου, ένα τραγούδι που έκανε επιτυχία σε δεύτερη εκτέλεση η Δούκισσα και ιστορικά είναι το πρώτο λαϊκό τραγούδι στην ελληνική καριέρα του μεγάλου συνθέτη. Η έκπληξη του δίσκου βρίσκεται στο τελευταίο σύντομο κομμάτι με τίτλο "Στον ύπνο μου", μια τρυφερή μπαλάντα του Μάνου Λοΐζου σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου από την ερωτική ταινία "Πρόκληση" (1971) του Όμηρου Ευστρατιάδη.

(c) CD | EMI | 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: