Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Η Μάρθα Καραγιάννη τραγουδά...

Ο φετινός Σεπτέμβρης σημαδεύτηκε από τις απανωτές απώλειες ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου. Πρώτος έφυγε ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Καζάκος με μεγάλη καριέρα στον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και στη θεατρική σκηνή. Κορυφαία στιγμή του φυσικά η ιστορική παράσταση "Το μεγάλο μας τσίρκο" μαζί με τη σύζυγό του Τζένη Καρέζη στα δύσκολα χρόνια του χουντικού καθεστώτος που τον οδήγησε ακόμη και στη φυλακή. Η φωνή του έχει καταγραφεί στον ομότιτλο δίσκο του Σταύρου Ξαρχάκου που κυκλοφόρησε το 1974, αλλά και σε αρκετές άλλες δισκογραφικές εκδόσεις, όπως η "Θεία Λειτουργία Ιωάννου του Χρυσοστόμου" (1984) του Μίκη Θεοδωράκη, το soundtrack "Ο δραπέτης" (1991) του Νίκου Κυπουργού και η μεγάλη "Λειτουργία του Ορφέα" (1994) του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Στα τέλη του Σεπτέμβρη έφυγε επίσης ο γνωστός κοσμικογράφος Ζάχος Χατζηφωτίου έχοντας συμπληρώσει σχεδόν έναν αιώνα ζωής, ο οποίος μάλιστα υπήρξε ο πρώτος σύζυγος της Τζένης Καρέζη στις αρχές της δεκαετίας του '60, πριν αυτή συνδέσει οριστικά τη ζωή της με τον Κώστα Καζάκο. Η μνεία μας στον Χατζηφωτίου οφείλεται κυρίως στη μικρή σχέση του με το ελληνικό τραγούδι, όπου εμφανίζεται ως στιχουργός δύο τραγουδιών με μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου κι ερμηνεία από τον Σταμάτη Κόκοτα στο δίσκο "Ξαρχάκος+Κόκοτας" (1970). Οι τίτλοι των τραγουδιών είναι: "Τι μας μέλει", "Γλυκοχαράζει αρχόντισσα". Κατά δήλωσή του, φαίνεται να είχε και κάποια περιστασιακή συνεργασία με τον Γιώργο Ζαμπέτα.

Πριν από δύο εβδομάδες επίσης έφυγε από τη ζωή η δημοφιλής ηθοποιός και χορεύτρια Μάρθα Καραγιάννη (1939-2022), από τις ωραιότερες γυναικείες παρουσίες της δεκαετίας του '60 με δεκάδες κινηματογραφικές συμμετοχές γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία κυρίως στα πασίγνωστα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη δίπλα σε πάμπολλους άλλους δημοφιλείς πρωταγωνιστές της εποχής, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Κώστας Βουτσάς, η Ζωή Λάσκαρη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Γιάννης Βογιατζής και άλλοι. Σε αρκετές μάλιστα ταινίες δοκίμαζε και τις ερμηνευτικές ικανότητες σε κάποια από τα αμέτρητα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα για τις ταινίες αυτές με πιο ξεχωριστή στιγμή της το τραγούδι "Ο άντρας που θα παντρευτώ" από την ταινία "Γοργόνες και μάγκες" (1968). 
Το 1969 επίσης πρωταγωνίστησε στην ταινία του Νίκου Φώσκολου "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα" δίπλα στον Κώστα Καζάκο. Μάλιστα στην ταινία εμφανίζεται να ερμηνεύει δυο τραγούδια του Μίμη Πλέσσα σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, αν και στην πραγματικότητα η φωνή ανήκει στην άσημη τραγουδίστρια Δέσποινα Σταυρουλάκη, η οποία πάντως την προηγούμενη χρονιά είχε τραγουδήσει Μαμαγκάκη στην ταινία "Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη". Πρόκειται για τα υπέροχα τραγούδια "Το καινούργιο μου φεγγάρι" και "Έλα να σβήσεις τη φωτιά" που στη δισκογραφία πέρασαν με τη φωνή της Ρένας Κουμιώτη. Την ίδια χρονιά επίσης έπαιξε στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Το ανθρωπάκι", πάντα με μουσική του Μίμη Πλέσσα, όπου εμφανίζεται ως ντίβα του τραγουδιού ερμηνεύοντας το τσιφτετέλι "Άπονε" ντουμπλαρισμένη όμως από τη φωνή της λαϊκής τραγουδίστριας Μιμίκας Καζαντζή. 
Παράλληλα βέβαια με τον κινηματογράφο είχε έντονη δραστηριότητα και στη θεατρική σκηνή. Μάλιστα το 1972, ταυτόχρονα σχεδόν με την παρουσίαση στην αμερικανική σκηνή του διάσημου μιούζικαλ "Το καμπαρέ" (σκηνοθεσία Bob Fosse) με πρωταγωνίστρια τη Lisa Minnelli, η Μάρθα Καραγιάννη τόλμησε να ανεβάσει την ίδια παράσταση στο Θέατρο Καλουτά με μεγάλη επιτυχία. Μέσα στην ίδια δεκαετία είχε μακρά θεατρική συνεργασία με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, ενώ το 1992 πρωταγωνίστησε στην παράσταση "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του Luigi Pirandello σε σκηνοθεσία Μηνά Κωνσταντόπουλου, όπου μάλιστα ερμήνευσε το τραγούδι "Στη Νάπολι" σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

(c) Ανέκδοτο υλικό | Πηγή: ΠανΧριστ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: