Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Η LYRA ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ: Δημήτρης Ζευγάς, αρ.2 (1974)

Δυο χρόνια μετά τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο το όνομά του ο Δημήτρης Ζευγάς μας έδωσε το δεύτερο δίσκο του που έμελλε να είναι και ο στερνός στη σύντομη καριέρα του που διέκοψε αιφνιδιαστικά ο πρόωρος χαμός του το 1980 στα 34 μόλις χρόνια του.
Το 1974 λοιπόν, τη χρονιά της Μεταπολίτευσης, κυκλοφόρησε από τη Lyra (Zodiac) ο δίσκος "Δημήτρης Ζευγάς 2" με υπότιτλο "Δρόμος δίχως γυρισμό" παρμένο από το εναρκτήριο τραγούδι που ωστόσο μοιάζει τόσο σημαδιακός για τον αδικοχαμένο τραγουδιστή. Το συγκεκριμένο μάλιστα τραγούδι, γραμμένο από την Ηλέκτρα Παπακώστα, μια πολύ μελωδική δημιουργό από τα νεοκυματικά ακόμη χρόνια (θυμίζω το πανέμορφο τραγούδι της "Να διώξω τα σύννεφα" με τη φωνή της Καίτης Χωματά), είναι και το ωραιότερο της συλλογής και είναι το τραγούδι που ακουγόταν στους τίτλους της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε το 1973 από την ΥΕΝΕΔ. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα λαϊκά τραγούδια, τέσσερα από τα οποία υπογράφει ο μεγάλος μάστορας Μίμης Πλέσσας (ξεχωρίζει το "Για την καρδιά σου μάγισσα" που γνώρισε μεγάλη επιτυχία).,  Έχουμε επίσης τρία τραγούδια παρμένα από δίσκους 33 στροφών, δηλαδή τα τραγούδια: "Τα νησιά" από το δίσκο "Θαλασσάκι μου" (1972) του Ευάγγελου Πιτσιλαδή, "Μα εγώ 'μαι Πολιτάκι" από το δίσκο "Μονά ζυγά" (1973) του Γιώργου Μητσάκη και "Θα πάρω χίλια λόγια" από το δίσκο "Καφενείον Η Ευρυτανία" του Νίκου Δανίκα. Συμμετέχουν με συνθέσεις τους επίσης ο Γιάννης Μέτσικας και ο Γιώργος Κριμιζάκης. Στίχους έγραψαν οι Άκος Δασκαλόπουλος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, Γιώργος Καλαμαριώτης, Κωστούλα Μητροπούλου, Βαρβάρα Τσιμπούλη και άλλοι.

(c) LP | Zodiac/Lyra | 1974 | Πηγή: tzil./d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάσια!Το είχα μισό.Χίλια ευχαριστώ.