Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Η LYRA ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ - Γιώργος Κριμιζάκης: Φωτογραφίες (1971)

Ο Γιώργος Κριμιζάκης (Ηράκλειο, 1943) εμφανίστηκε στα χρόνια του Νέου Κύματος, αρχικά ως πιανίστας στην περίφημη μπουάτ Εσπερίδες του Γιάννη Αργύρη και προς το τέλος της δεκαετίας του '60 ως συνθέτης. Πρώτο τραγούδι του το άγνωστο "Στο ταβερνάκι του Φανούρη" που τραγουδούσε ζωντανά ο Μιχάλης Βιολάρης, με τον οποίο βέβαια την επόμενη δεκαετία θα έχει μακρά και πολύ πετυχημένη συνεργασία. Το όνομά του καθιερώθηκε με το μεγάλο σουξέ του 1969, την πολυτραγουδισμένη "Στέλλα" που πρώτος ερμήνευσε ο Κώστας Βενετσάνος και στη συνέχεια ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Γιώργος Μαρίνος και άλλοι. 
Από το 1971 άρχισε να παρουσιάζει προσωπικούς δίσκους 33 στροφών, αλλά και να μοιράζει αφειδώς τραγούδια του σε δίσκους διάφόρων τραγουδιστών γνωρίζοντας αρκετές επιτυχίες, αλλά η μεγάλη εμπορική του καταξίωση ήρθε στο τέλος της δεκαετίας του '70 και στα πρώτα χρόνια της επόμενης, όταν συνεργάστηκε με τον Χάρρυ Κλυνν σε μια σειρά σατιρικών δίσκων που έσπασαν ταμεία.
Οι πρώτες ολοκληρωμένες δουλειές του πολυγραφότατου Γιώργου Κριμιζάκη εκδόθηκαν από τη Lyra. Η αρχή έγινε το 1971 με τον κύκλο τραγουδιών "Φωτογραφίες" που κυκλοφόρησε από την ετικέτα Zodiac (θυγατρική της Lyra) και περιλαμβάνει δώδεκα ωραία τραγούδια που κινούνται κυρίως σε λαϊκούς δρόμους κουβαλώντας ωστόσο μια νεοκυματική αύρα, όπως το υπέροχο "Η Μαρία των βράχων" ερμηνευμένο από τη γλυκύτατη Καίτη Χωματά, ένα τραγούδι καθαρά νεοκυματικής αισθητικής που έγινε άλλωστε και από τα πιο εμβληματικά της υπέροχης αυτής ερμηνεύτριας. Μεγάλη επιτυχία επίσης γνώρισε το τραγούδι "Οι καπετάνιοι" με τη φωνή του Μιχάλη Βιολάρη, ο οποίος μαζί με την Καίτη Χωματά αποτελούν τους βασικούς ερμηνευτές του δίσκου, ενώ δυο τραγούδια ερμηνεύει ο νέος λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος που μας είχε συστηθεί την προηγούμενη χρονιά με το δίσκο "Μέρες του καλοκαιριού" του Μίμη Πλέσσα. Το τραγούδι "Έ, ψιτ" που κλείνει το δίσκο ακούστηκε και στην ελληνική ταινία του Απόστολου Τεγόπουλου "Αγάπησα έναν αλήτη" (1971). Όλοι οι στίχοι των τραγουδιών γράφτηκαν από την παραγωγικότατη στιχουργό Σώτια Τσώτου, η οποία θα συμπορευτεί για πολλά χρόνια με τον συνθέτη.

(c) CD | Zodiac/Lyra | 1971 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: