Ολοκληρώνουμε το θεματικό κύκλο Η Lyra μετά το Νέο Κύμα με το δίσκο "Καφενείον η Ευρυτανία" του Νίκου Δανίκα που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1974, μισό περίπου χρόνο δηλαδή πριν από τη Μεταπολίτευση που άλλαξε άρδην το μουσικό τοπίο.
Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι η πενταετία 1969-1974 υπήρξε η μεταβατική φάση της συγκεκριμένης εταιρείας από την πρώτη της περίοδο (1964-1969), όταν υποστήριζε σχεδόν ολοκληρωτικά ένα ιδιαίτερο μουσικό ύφος ευαίσθητης και ποιητικής μπαλάντας, το οποίο στην ιστορία έχει καταχωρηθεί κάπως αδόκιμα ως Νέο Κύμα, προς μια νέα κατεύθυνση, όπου πλέον ο ήχος γίνεται λαϊκός ή λαϊκότροπος και πολλοί από τους δημιουργούς που ανέδειξε η εταιρεία μεταπήδησαν φυσιολογικά στο νέο ύφος δίνοντας μάλιστα αρκετά ενδιαφέροντες κύκλους τραγουδιών, όπως ήδη έχουμε δει στο αφιέρωμά μας συνυπολογίζοντας φυσικά και πολλές άλλες κυκλοφορίες δημιουργών σαν τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιάννη Σπανό, τον Λίνο Κόκοτο και τον Γιάννη Γλέζο που έχουμε ήδη παρουσιάσει με άλλες ευκαιρίες στο Δισκοβόλο. Έτσι, θα μπορούσε ίσως να πει κανείς ότι ο δίσκος του Δανίκα οριοθετεί το κλείσιμο αυτής της μεταβατικής φάσης, πριν αρχίσει να εισβάλλει το "τσουνάμι" του πολιτικού τραγουδιού, το οποίο μοιραία καθόρισε και το ρεπερτόριο της Lyra για τα επόμενα χρόνια.
Δεν ήταν άγνωστος ο συνθέτης και ενορχηστρωτής Νίκος Δανίκας (γενν. 1935), όταν κυκλοφόρησε ο κύκλος τραγουδιών "Καφενείον η Ευρυτανία", αφού δυο χρόνια νωρίτερα από την Polydor μας είχε συστηθεί με το δίσκο "Σκηνές και εικόνες" που ερμήνευσε ο Γιώργος Μαρίνος, με τον οποίο το 1976 θα ηχογραφήσει τον γνωστότερο ίσως δίσκο του με τίτλο "Ροζ προκηρύξεις", ενώ πολλά χρόνια αργότερα από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι θα μας δώσει τον "Δρομέα" και στη συνέχεια θα συνεργαστεί με τον Λάκη Λαζόπουλο στην περίφημη τηλεοπτική σειρά "Δέκα μικροί Μήτσοι".
Επανέρχομαι λοιπόν στον κύκλο "Καφενείον η Ευρυτανία" με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο από κεραμεικό της Άννας Μιχαηλίδου. Περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια σε στίχους της θεατρικής συγγραφέως Κωστούλας Μητροπούλου, η οποία μας είχε ήδη δώσει σημαντικά δείγματα της στιχουργικής της ικανότητας από τις συνεργασίες της με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη ("Η πόλη μας", 1970) και τον Άγγελο Σέμπο ("Ιερά Οδός", 1971) με στίχους ευρηματικούς και καίριους, εμπνευσμένους συχνά από την ιστορική και πολιτική επικαιρότητα, αλλά και από τις περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις με στοιχεία ρεαλιστικής καταγραφής ανάμικτα με μια διάθεση αναπόλησης του περασμένου καιρού και ανάδειξης μικρών καθημερινών ηρώων. Η μουσική του Δανίκα μοιράζεται ανάμεσα σε λαϊκά σχήματα και σε ένα ύφος μετανεοκυματικό που ενισχύεται από την παρουσία της υπέροχης Καίτης Χωματά ως βασικής ερμηνεύτριας του δίσκου. Τα λαϊκά τραγούδια αποδίδουν ο Δημήτρης Ζευγάς και ο Γιάννης Θωμόπουλος.
(c) CD | Lyra | 1974 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου